El bon clima endarrereix l’arribada de la Grip

0
Vacunacio de la grip - Diari Català
ÁNGEL MEDINA G.

Salut Pública no preveu una eclosió de casos aquesta setmana ni la que ve

El clima favorable d’aquest gener ha endarrerit l’arribada dels nivells epidèmics del virus de la grip a Catalunya, que té una taxa d’incidència “molt baixa” de 17,6 casos per 100.000 habitants, segons dades del Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (Pidirac) d’aquest dijous, recollits per Europa Press.

En declaracions a Europa Press, la cap del servei de control epidemiològic i resposta a alertes i emergències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), Anna Martínez, ha precisat que el 2015 la grip va arribar a nivells epidèmics el 22 de gener –amb 109 casos per 100.000 habitants–, mentre que aquest any “es preveu que, si hi ha activitat epidèmica, s’endarrereixi una mica més”.

L’epidemiòloga ha dit que l’Agència no preveu una entrada dels valors epidèmics –situats aquest any als 106,5 casos– ni aquesta setmana ni la pròxima, perquè es mantindrà en nivells baixos, tot i que “incrementarà una mica l’activitat gripal”, segons el model predictiu que s’ha aplicat per primera vegada durant aquesta temporada.

Martínez ha explicat que “les condicions meteorològiques de temperatura i la humitat influeixen molt en l’activitat gripal perquè s’activa amb el fred”.

Ha afirmat que la grip té un comportament “imprevisible” i cada any pot variar perquè també varien els virus circulants, i també ha manifestat que podria ser que no s’arribés al nivell d’epidèmia, com ha passat en altres temporades.

malalties-Diari-CatalàVIRUS CONTINGUT EN LA VACUNA

Segons la responsable del control epidemiològic, en les mostres analitzades s’han aïllat 11 virus, dels quals quatre són del tipus C, un de l’A i sis corresponen al virus B, el qual “té un comportament menys epidèmic” i dóna més casos esporàdics i locals, a diferència del tipus A.

Sobre l’agressivitat del virus, ha indicat que és semblant al que conté la vacuna, i que la seva agressivitat dependrà de si la població ja està immunitzada per virus anteriors i pels factors de predisposició de les persones.

Ha recomanat als grups de risc –més grans de 60 anys, embarassades i malalts crònics– vacunar-se per evitar complicacions, i ha aconsellat la ciutadania a prendre mesures higièniques perquè són molt simples i “ajuden a prevenir moltes malalties infeccioses”.