‘El Chapo’ admet que no prenia drogues

0
chapo guzman policia - diari catala

Guzmán es defineix davant de Sean Penn com “una persona que no va buscant problemes” i es declara “feliç” per estar lliure

La revista ‘Rolling Stone’ ha difós aquest dimarts l’entrevista íntegra feta per l’actor Sean Penn al narcotraficant Joaquín Guzmán Loera, àlies ‘El Chapo‘, en què el fundador del càrtel de Sinaloa admet que porta més de 20 anys sense provar cap droga i considera “molt bonica” la seva llibertat de llavors.

Penn i l’actriu mexicana Kate del Castillo es van reunir el 2 d’octubre del 2015 a un lloc no especificat amb ‘El Chapo‘, que el juliol s’havia fugat d’una presó de màxima seguretat. La confirmació d’aquesta reunió, que va ajudar les autoritats de Mèxic a localitzar el pròfug ‘número u’, ha generat tota mena de controvèrsies durant els últims dies.

‘Rolling Stone’ ha fet públic el contingut íntegre d’aquesta entrevista, feta en espanyol i entre sorolls de vehicles i animals. El vídeo comença amb ‘El Chapo’ recordant que es tracta d’un contingut “exclusiu” per a Del Castillo i Penn.

Guzmán relata els seus orígens en una família “molt pobre” i com va passar de vendre pa, taronges o refrescos a convertir-se en el narcotraficant més buscat del món. En aquest sentit, al·lega que a la seva població natal “no hi ha fonts de treball” i que, per “sobreviure”, la població ha de cultivar droga.

Als 15 anys va començar en aquest món i, tres més tard, va abandonar el seu ranxo per començar una meteòrica carrera en la qual, com ell mateix reconeix, mai no ha arribat a dependre dels productes que ven. “Fa molts anys sí que la vaig provar, però arribar a ser-ne addicte, no”, explica. “Fa més de 20 anys que no consumeixo cap droga”.

El Chapo’ admet que “les drogues destrueixen”, però defensa que, al lloc on es va criar “no hi havia cap altra manera de sobreviure, no hi havia un altre camí”. Tot i això, considera “fals” que se’l pugui responsabilitzar només a ell del narcotràfic: “El dia que jo no hi sigui, no minvarà gens”.

“El narcotràfic no depèn d’una persona, sinó que depèn de moltíssimes persones”, apunta, durant una conversa en la qual també nega que el seu lucratiu negoci pugui veure’s afectat pel terrorisme procedent del Pròxim Orient.

“Fa molts anys sí que la vaig provar, però arribar a ser-ne addicte, no”, explica. “Fa més de 20 anys que no consumeixo cap droga”

“FELIÇ” PER ESTAR LLIURE

‘El Chapo’ va ser arrestat per tercera vegada el 8 de gener, durant un operatiu a Los Mochis (Sinaloa) que va posar final a sis mesos de fugida. En l’entrevista, Guzmán Loera diu estar “feliç” per la seva situació, perquè “la llibertat és molt bonica”.

Assegura que ser el fugitiu més buscat no l’afecta, perquè, per a ell, és “normal” viure sotmès a la pressió i a la vigilància de les autoritats. “Tinc uns quants anys en els quals he anat cuidant-me”, afegeix ‘El Chapo’.

Guzmán, que es defineix com una persona “que no va buscant problemes”, és conscient de la seva condició de fugitiu: “Si em troben em detenen, és clar!”. Tot i això, no preveu que pugui perdre la vida fruit de la seva activitat i espera acabar morint “de mort natural”.

En relació amb la seva família, ‘El Chapo’ parla d’una convivència “molt normal” i destaca les seves bones relacions amb els seus fills i la seva mare. El seu “somni” és “conviure” amb la família –“els dies que Déu em doni”, apunta”-– i afirma que no va pensar que estigués posant en risc “a ningú” en escapar per segona vegada de la presó.