El ‘Chapo’ Guzmán, el fugitiu més famós de Méxic, detingut a Sinaloa

0
Chapo Guzman
Imatge de 'Chapo' Guzman | Foto: Europa Press

Joaquín ‘el Chapo’ Guzmán, fugat d’una presò mexicana el passat juliol, ha estat detingut aquest divendres en una operació a Sinaloa

 

El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, ha confirmat aquest divendres que les forces de seguretat han arrestat al narcotraficant Joaquín ‘el Chapo’ Guzmán, fugat el juliol de l’any passat d’una presó de màxima seguretat.

“Missió complerta: ho tenim. Vull informar als mexicans que Joaquín Guzmán Loera ha estat detingut”, ha assegurat Peña Nieto en el seu compte de Twitter, sense entrar en més detalls sobre l’arrest. En un ‘tuit’ posterior, el mandatari ha expressat el seu “reconeixement” als cossos de seguretat “per aquesta important acció  a favor de l’Estat de Dret”.

‘El Chapo’ ha estat arrestat durant una operació de la Marina i la policia Federal a la localitat de Los Mochis, a l’estat de Sinaloa, segons fonts dels serveis de seguretat esmentades pel diari ‘Mil·lenni’. Aquestes fonts no han aclarit si es tracta del mateix operatiu que, durant la matinada, ha conclòs amb cinc presumptes delinqüents morts i altres sis detinguts.

Les autoritats preparen ja el trasllat del capo a la capital mexicana, on el ministre de l’Interior, Miguel Ángel Osorio Chong, té previst oferir una roda de premsa per explicar els detalls de la seva captura.

Sis mesos fugat

El fundador del càrtel de Sinaloa va fugir la nit de l’11 de juliol d’una presó de màxima seguretat, gràcies a un túnel d’un quilòmetre de longitud que arribava fins a la seva cel·la. La seva fugida menys de cinc mesos després de ser detingut va posar en evidència a les autoritats mexicanes i les crítiques es van estendre també al Govern d’ Enrique Peña Nieto. El president va arribar a assumir públicament l’error i, en el marc de les investigacions obertes sobre la fugida, les autoritats van detenir a més d’una trentena de persones.

‘El Chapo’ ja havia aconseguit escapar-se anteriorment de presó, l’any 2001, per la qual cosa el d’aquest divendres seria el seu tercer arrest. Guzmán té comptes pendents tant amb la Justícia mexicana com amb l’estatunidenca, que havia demanat la seva extradició.