El Congrés Ectrims centrat en el fàrmac contra un tipus d’Esclerosi Múltiple

0
primer fàrmac
EP: primer fàrmac "eficaç" contra una forma d'Esclerosi Múltiple
primer fàrmac "eficaç" contra una forma d'Esclerosi Múltiple
EP: primer fàrmac “eficaç” contra una forma d’Esclerosi Múltiple

Es duplica a Espanya en els últims 14 anys: de 50 a 100 casos cada 100.000 habitants

La presentació del primer fàrmac “eficaç” contra una forma d’Esclerosi Múltiple (EM) que afecta el 15% dels pacients centrarà el 31 Congrés de l’European Committe for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (Ectrims), que reunirà 9.000 assistents entre aquest dimecres i dissabte a Barcelona.

En roda de premsa aquest dimecres, han presentat les línies generals del Congrés el seu president i director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), Xavier Montalban; el vicepresident d’Ectrims, David Miller, i el secretari del comitè d’Ectrims, Per Soelberg Sorensen.

En declaracions als mitjans, Montalban ha detallat que aquest tractament, anomenat Ocrelizumab, és el primer que és eficaç: “Per primera vegada trobem un medicament que modifica positivament la forma progressiva primària” de la malaltia, una tipologia sobre la qual els metges no tenien cap tipus d’esperança fins ara, ha afegit.

Es tracta d’una anticòs monoclonal que ataca i destrueix un tipus de cèl·lula limfòcit B que participa en el mecanisme de la malaltia perquè lesiona la mielina –proteïna de les fibres nervioses–, de manera que “millora la malaltia de manera clara: tant els brots, com la forma primàriament progressiva”.

Segons Montalban, el medicament frena la malaltia en la població afectada perquè, si bé no actua sobre una part dels pacients amb EM, sí que n’endarrereix la progressió “de manera ostensible” en altres malalts, i fins i tot millora la discapacitat en un altre grup.

AUGMENTA LA PREVALENÇA

El pressent de l’Ectrims ha explicat que la incidència de l’Esclerosi Múltiple a Espanya s’ha duplicat en els últims 14 anys en passar de 50 a 100 casos per cada 100.000 habitants.

El Congrés presentarà diversos estudis que analitzen aquest increment global i que apunten a diverses possibles causes, tot i que hi ha molts factors que encara encara no se saben, ha subratllat Montalban.

Algunes són l’augment del tabaquisme —sobretot en dones–; els baixos nivells de vitamina D per carència d’exposició al sol per passar moltes hores treballant a interiors; la dieta abundant en sal, i els bacteris de l’intestí que poden influir en el desenvolupament de malalties immunològiques.

Actualment, pateixen aquesta malaltia crònica neurodegenerativa entre 45.000 i 50.000 espanyols, 500.000 europeus i dos milions de persones a tot el món, i es diagnostica amb més freqüència en persones joves de 20 a 40 anys, sobretot dones.

[quote]Per primera vegada trobem un medicament que modifica positivament la forma progressiva primària” de la malaltia, una tipologia sobre la qual els metges no tenien cap tipus d’esperança fins ara,[/quote]

RÈCORD D’ASSISTENTS

També ha celebrat el rècord d’assistents perquè en aquesta edició s’arribaran als 9.000 participants, “un número molt important en un congrés que es dedica només a una malaltia neurològica”.

“Per a Barcelona és un reconeixement molt gran tenir un congrés internacional d’aquestes característiques”, i ha afegit que aquestes xifres d’assistents mostren l’interès que ha despertat la feina que es fa a Catalunya i Barcelona en aquest àmbit.