El Consell de Seguretat condemna l’anunci de Corea del Nord

0
El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un. Foto: Europa Press
El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un. Foto: Europa Press

La ONU prendrà “mesures adicionals” contra el govern de Kim Jong-un després de l’anunci de la primera prova amb una bomba d’hidrogen

Després que Corea del Nord anunciés que havia realitzat amb èxit la primera prova d’una bomba d’hidrogen, el Consell de Seguretat de la ONU va realitzar una reunió d’urgència per pensar quines mesures s’han de prendre després que el país hagi trencat els acords internacionals.

Tot i l’escepticisme inicial per part d’alguns membres de la comunitat internacional – sobretot els EUA-, la prova ha estat condemnada per tots els membres, inclosa Xina, tradicional aliada del règim de Kim Jong-un. Tanmateix, cap de les mesures ha estat concretada encara ni els resultats de les primeres anàlisis dels observadors internacionals s’han fet públics.

El govern de Corea del Sud ha demanat als Estats Units que facin de seguida un desplegament de les seves “armes estratègiques”. Seria una de les primeres mesures que es prendria i que seria igual que del 2013, quan Corea del Nord va anunciar una altra prova nuclear. Els nord-americans hi van enviar dos avions B-2 – coneguts com a invisibles- i van bombardejar zones properes a la frontera com a avís.

De la preocupació de Seúl a l’escepticisme de Washington

L’anunci de la prova de la bomba d’hidrogen no va agafar a ningú per sorpresa, ja que és la quarta prova d’armes nuclears que fa Corea del Nord. De fet, la primera reacció dels Estats Units va ser escèptica, tot i que avui al matí Barack Obama ha parlat amb el primer ministre japonés Shinzo Abe per arribar a un “acord unitari”.

Encara i això, els resultats de les proves que els Estats Units ha fet per comprovar la veracitat de l’anunci poden tardar “alguns dies”, segons ha dit la cadena nord-americana CNN. Mentrestant, Corea del Sud i Japó estan fent les seves pròpies proves i demanen accions contundents quan abans.

El govern de Corea del Sud ja ha anunciat restriccions per als seus ciutadans en l’entrada a Kaesong, una zona industrial on s’hi troben les dues Corees i el de Japó ha tornat a augmentar les sancions contra Corea del Nord. El govern nipó les va rebaixar quan Kim Jong-un va disminuir els seus anuncis i l’activitat per provar armes nuclears al país.

Xina ha condemnat, juntament amb els altres membres del Consell de Seguretat de la ONU, les accions de Corea del Nord, però al ser aliat seu, no ha proposat cap sanció ja que molta pressió econòmica podria suposar un col·lapse que seria perjudicial per a la zona.

Rússia, de moment, ha demanat a la comunitat internacional “calma” i que no es precipitin a l’hora de prendre mesures, ja que podrien “provocar una incontrolada escalada de tensió a l’Àsia Nord-oriental”. Tanmateix, ha anunciat que si es confirma que la prova de la bomba d’hidrogen era real, s’haurà produït una “greu violació” dels tractats internacionals que provocarà una “escalada de la situació a la península de Corea”.

Els països miren a Washington. Japó i Corea del Sud són dos dels principals aliats dels Estats Units a la zona i és qui té més efectius per atacar a Kim Jong-un si així es decidís. Cal tenir en compte que hi ha 28.000 tropes nord-americanes a Corea del Sud i prop de 47.000 al Japó. Aquests possibles atacs també portarien al país nipó a tenir un paper principal a la zona. De moment, però, esperaran els resultats de les proves nord-americanes.