El TC admet a tràmit el conflicte presentat pel Govern espanyol i suspén la Conselleria d’Exteriors que encapçala Raül Romeva

 

EP / El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès aquest dimarts a tràmit el conflicte de competències plantejat la setmana passada pel Govern contra la Generalitat de Catalunya per la creació del seu departament d’Afers exteriors.

Es va sol·licitar la suspensió de la competència d’aquest departament, que s’ha acordat de forma automàtica en compliment de l’assenyalat en la pròpia Constitució en tractar-se d’una petició de l’Executiu.

El Consell de Ministres del passat 5 de febrer va aprovar la interposició d’aquest conflicte de competència en entendre que la política internacional és competència exclusiva de l’Estat, per la qual cosa cap òrgan autonòmic pot arrogarse l’exercici de la mateixa.

L’assumpte no estava en principi damunt de la taula del Ple del TC iniciat aquest dimarts, si bé finalment hi ha hagut una addició a l’ordre del dia inicial i s’ha aprovat l’admissió a tràmit de la impugnació del Govern, que comporta la suspensió automàtica de la competència de la Conselleria per almenys cinc mesos, mentre es resol sobre el fons de l’assumpte, segons les mateixes fonts.

Els magistrats del Constitucional han explicat la seva decisió a la Fiscalia i escoltaran al Ministeri Públic i a la Generalitat abans de decidir si anul·len la creació de departament d’Exteriors del Govern autonòmic català, que ha inclòs aquestes competències dins del seu procés de ruptura amb Espanya.

El Govern acudeix al tribunal de garanties amb l’informe favorable del Consell d’Estat i de l’Advocacia i va sol·licitar que se suspengués el decret pel qual es crea aquest departament; entén que, de seguir funcionant, “podria generar conseqüències contràries a l’ordenament jurídic”.

El Govern considera que la Llei de l’Acció i del Servei Exterior de l’Estat exigeix que les comunitats autònomes coordinin amb el Govern qualsevol activitat internacional que vulguin desenvolupar “dins de les seves competències”.

L’Executiu de Mariano Rajoy basa el seu recurs en què només l’Estat té atribucions en política exterior (article 149 de la Constitució), com el propi Tribunal Constitucional ha deixat clar en diverses sentències.