El govern d’esquerres “serà plural o no serà”

0
IU Podemos negociacions PSOE
Pablo Iglesias va acceptar la petició d'Alberto Garzón per negociar amb les quatre formacions. Foto: Europa Press.

Pedro Sánchez busca suport en les esquerres per a la investidura mentre que les formacions volen entrar a formar part d’un govern de coalició

Després de la reunió en què es van trobar PSOE, Izquierda Unida-UP, Compromís i Podemos, la vicepresidenta de la Generalitat valenciana, Mònica Oltra, va dir que el govern d’esquerres “serà plural o no serà”. Totes tres formacions demanen formar part de l’equip de govern si donen suport a la investidura de Sánchez. Però l’equip socialista no ho tenia pensat així.

Quan la comissió negociadora del PSOE es va posar en contacte amb Izquierda Unida-UP i Compromís, el que volia aconseguir inicialment era un acord que encabís a Ciutadans juntament amb les dues formacions d’esquerres, el que provocaria un exercici de pressió sobre Podemos per a què no votés en contra de la investidura de Pedro Sánchez.

“Ens sentim incòmodes amb el suport de Ciutadans perquè representa polítiques regressives per a les classes populars”, va dir el portaveu d’Izquierda Unida-UP, Alberto Garzón. Va ser també ell qui va aconseguir que es produís la reunió a quatre per intentar formar un govern d’esquerres, ja que Podemos va anunciar que no es reuniria més amb Pedro Sánchez si seguia negociant amb els de Rivera.

Així, el pla que tenia Pedro Sánchez en un principi no ha funcionat. Tot i que segons el seu equip estava “apropant posicions” amb Compromís i Izquierda Unida-UP, el cert és que només havien comptat amb una part del programa i els deixava fora del govern.

Ara bé, tot i que les negociacions amb les esquerres són més complicades, l’equip negociador socialista ja ha deixat clar que no abandonarà les converses amb Ciutadans. De moment, però, les úniques converses que han resultat exitoses han estat les que va tenir amb Coalición Canaria, amb els quals van arribar a un acord per a la investidura.

Ciutadans

El PSOE segueix repetint que vol fer un gir a l’esquerra i presentar un govern “progressista i reformista”. A l’Estat espanyol, però, aquests dos termes són contradictoris ja que qui representa el reformisme és Ciutadans, i de moment queden molt lluny del que Pedro Sánchez i els seus consideren progressisme.

Tot i això, amb els únics que sembla que les negociacions van realment bé és amb els de Rivera. De fet, els equips negociadors de tots dos partits van anunciar que havien arribat a un preacord en “matèries de regeneració democràtica”, que consisteix bàsicament en la despolitització dels organismes públics o la renúncia de l’acta de diputat o senador si s’obri un judici oral per corrupció.

Ciutadans va afegir que quedaven per tractar assumptes “de gran importància” on totes dues formacions encara no trobaven punts en comú. Aquestes matèries tenen a veure amb l’educació, la reforma de la Constitució i el tractament de la reforma laboral, on el contracte únic és la principal trava.

Abans de dimarts, però, tots dos partits van avisar que tractarien d’arribar a un acord i presentar-lo, ja que cada vegada el dia 2 de març està més prop. Segons va informar Ciutadans, han convocat una reunió de la seva Executiva per a aquest diumenge, on es decidirà si el que ha negociat la comissió és correcte i quin sentit tindrà el vot dels diputats i diputades de la formació taronja.

Les negociacions amb Ciutadans semblen anar pel bon camí i podria ser que ben aviat s’anunciés un acord global amb el qual s’acabarien les converses. En aquest punt, sembla ser que l’equip negociador del PSOE té més interés per aconseguir el suport dels de Rivera que el de les esquerres, que exigeixen més a l’hora de cedir el seu vot.

Ara bé, si aconsegueix el suport de Ciutadans haurà de buscar l’abstenció d’altres grups, com el Partit Popular. Seria la feina d’Albert Rivera i els seus aconseguir l’abstenció dels diputats i diputades conservadors, ja que la tensió entre socialistes i populars és més que sabuda.

El temps és cada vegada menys, i abans del 2 de març Pedro Sánchez ha d’anunciar un acord i presentar-lo a les seves bases per a què decideixin si l’aproven o no. El calendari marcat és amb el 27 de febrer com a data límit. Serà aquell dia quan es produeixi la jornada de votació presencial de la militància socialista, però el dia 25 ja haurien d’haver començat, segons estableixen els reglaments, les votacions en línia.

Des del PSOE es mostren optimistes, i aquest sentiment positiu s’ha contagiat fins i tot a alguns de Compromís. El portaveu de la formació valenciana, Joan Baldoví, afirmava que “dieu-me optimista, però hi ha de termini fins el dos de maig”, que és quan s’acaba el període de dos mesos per formar govern.

Des del dia 2 de març i fins al maig, el Rei podrà presentar totes les candidatures que cregui necessàries si Pedro Sánchez no aconsegueix ser investit ni en la primera ni en la segona votació. Inevitablement, però, gran part de les formacions no miren a Felip VI sinó al 26 de juny.