El Govern espanyol cancel·la el viatge d’Estat dels Reis el març al Regne Unit

0

Tot apunta a que el fet que a principis de març continuïn les negociacions per formar govern seria el motiu principal

 

El Govern espanyol en funcions ha cancel·lat el viatge d’Estat dels Reis al Regne Unit programat entre el 8 i el de març pròxims, a causa del procés en curs per la formació d’un nou Executiu a Espanya. El Ministeri d’Afers Estrangers i de cooperació ha emès un comunicat en el qual s’indica que “a causa del procés de formació d’un nou govern actualment en curs a Espanya l’esmentat viatge d’Estat queda posposat”. No és habitual que Espanya anunciï amb tanta antelació una visita d’Estat, però en aquesta ocasió es va continuar el costum del Regne Unit.

Passades les eleccions del 20 de desembre, i confirmada la dificultat de formar un nou govern amb el parlament tan fragmentat que va sortir de les urnes, el PSOE va expressar el seu malestar pel fet que l’Estat hagués anunciat un viatge d’aquest calat -la primera visita dels Reis d’Espanya al Regne Unit en 30 anys- i el continués preparant sense tenir cap força política. Per aquest motiu, fonts de la direcció del PSOE van demanar-ne l’ajornament.

Argumentaven que per al 8 de març, previsiblement, seguirien les converses per formar govern o fins i tot podrien coincidir les dates amb un debat d’investidura o una nova ronda de consultes del Rei amb els partits. En qualsevol d’aquests escenaris, seria desaconsellable l’absència d’Espanya del Rei. En el millor dels casos, si per llavors hi hagués ja un nou govern, es trobaria amb un viatge en els preparatius dels quals no hauria participat.

Els Reis s’havien d’allotjar al castell de Windsor, on la reina Isabel II preparava un banquet d’Estat en el seu honor. També estava previst organitzar un acte d’homenatge del IV centenari de la mort de Shakespeare i Cervantes, algun acte de caràcter econòmic i una trobada amb el primer ministre britànic, David Cameron, entre d’altres activitats.

Des de l’ambaixada britànica, fonts de la missió s’han limitat a assenyalar a Europa Press que la reina Isabel II, de qui va sortir la invitació als reis Felip i Letícia, “comprèn la decisió i el context en què s’ha pres”.

El Regne Unit només programa dues visites d’Estat a l’any. Una se sol fer a la primavera i l’altra a la tardor, per la qual cosa els marges per elegir data són estrets i es limiten a les que ofereix el país amfitrió. A dia d’avui, i tot i que Exteriors parla que el viatge queda posposat, no hi ha una nova data prevista. La visita d’Estat que el Regne Unit preveu per a la tardor d’aquest any encara no s’ha anunciat.