L’Executiu espanyol imposa condicions importants al FLA que rebrà Catalunya

 

El procés independentista no sortirà gratis a Catalunya. Aquest sembla ser el missatge que vol enviar el Govern de Mariano Rajoy amb la seva darrera decisió, coneguda en la tradicional roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Segons han explicat Soraya Sáez de Santamaria i Cristobal Montoro, l’Estat ha decidit posar condicions especials a Catalunya per tal de rebre els diners del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), un mecanisme de finançament molt important per les Comunitats Autonòmiques. Sense anar més lluny, el govern català té en els seus plans finançar els impagaments a les farmàcies amb aquest Fons.

Si hi havia algun dubte del perquè d’aquesta decisió del govern espanyol, la vicepresidenta Soraya Sáez de Santamaria ho ha deixat totalment clar al justificar aquesta decisió en la “singularitat de Catalunya” i “l’incompliment de les seves obligacions”. També ha dit que les “manifestacions dels seus governants” han estat considerades a l’hora de prendre aquesta decisió.

Si bé en un primer moment Catalunya havia demanat rebre 2.600 milions d’euros d’aquest fons, finalment en rebrà 3.034 milions. Però, això sí, aquests estaran sotmesos a uns nous controls els quals la resta de les Comunitats no estaran obligats. En concret, segons ha explicat el diari ARA, un interventor general comprovarà cada mes que el govern català no gasta cap euro en “finalitats il·legals” -els funcionaris podran denunciar la Generalitat-. En resum, no només estaran controlades les finances del fons sinó les de la Generalitat en la seva totalitat.