El Govern expulsarà aquest mes l’Hospital General i la Clínica del Vallès de la xarxa pública

0
pública, toni comín
El conseller Toni Comín, en compareixença a la comissió de Salut del Parlament de Catalunya Foto: Europa Press

És una de les mesures recollida en el pla de xoc social entre JxSí i la CUP, que preveia que els centres hospitalaris privats amb ànim de lucre deixessin d’estar integrats al Siscat

El consell de direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) preveu expulsar el 22 de febrer la Clínica del Vallès i l’Hospital General de Catalunya de la xarxa sanitària pública catalana per garantir que aquesta no inclou centres de titularitat privada i amb ànim de lucre.

Ho ha avançat el conseller de Salut, Toni Comín, en el torn de respostes als grups parlamentaris en la seva primera compareixença davant de la Comissió de Salut al Parlament: “És el pas més important en termes de reforçar el caràcter públic del sistema sanitari“, ha valorat.

Segons ha precisat, la decisió de prescindir d’aquests centres privats en el Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (Siscat) – que conviuen pública i concertada, la gran majoria sense ànim de lucre – es prendrà a una reunió del consell de direcció del CatSalut que tindrà lloc el 22 de febrer, aprofitant que vencen els contractes amb aquests centres aquest 2016.

L’activitat serà assumida per centres de titularitat pública

La intenció de Salut és que l’activitat de tipus complementari d’aquests dos centres – que permet pal·liar les llistes d’espera – torni a ser assumida per “operadors de titularitat pública”. El departament segueix analitzant quins centres la podrien absorbir. Aquests dos hospitals s’haurien fet càrrec de derivacions del Parc Taulí de Sabadell i d’altres centres sanitaris.

Respecte al tercer i últim centre privat amb afany de lucre que es troba al Siscat, l’Hospital Sagrat Cor -gestionat per IDC, igual que la Clínica del Vallès i l’Hospital General -, Comín ha remarcat que “cal estudiar amb molta prudència i responsabilitat” per trobar el mecanisme adequat per fer-ho. Aquesta és una de les mesures recollida en el pla de xoc social entre JxSí i la CUP, que preveia que els centres hospitalaris privats amb ànim de lucre deixessin d’estar integrats al Siscat.