El Govern no cedeix i avisa la CUP que Mas és “imprescindible”

0
Artur Mas, Raül Romeva, Oriol Junqueras i Carme Forcadell
Artur Mas
EP: Mas

L’executiu no preveu noves eleccions i està “convençut” d’un acord Jxsí-CUP

La vicepresidenta de la Generalitat, Neus Munté, ha assegurat aquest dimarts que l’executiu es manté ferm que el president català, Artur Mas, ha de repetir en el càrrec malgrat el rebuig que això genera en la CUP, i ha avisat que Mas és “imprescindible i un gran actiu”.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, ha assegurat que l’executiu està “convençut” que hi haurà un acord entre Jxsí i la CUP per començar la nova legislatura, i no ha previst que les negociacions fracassin i obliguin a convocar unes noves eleccions catalanes a començament del 2016.

[quote]”Estem convençuts que es podran trobar espais d’acord per tirar endavant els projectes de país, socials i econòmics que són tan necessaris”, ha conclòs Munté sobre la negociació entre les dues formacions sobiranistes.[/quote]

La vicepresidenta ha reivindicat que hi ha una “majoria independentista” al Parlament amb 72 diputats, i ha recordat que les eleccions han dictaminat que, en aquesta majoria, 62 diputats els aporta la coalició sobiranista Junts pel sí i 10 la CUP.

PARLAMENT I PRESSUPOSTOS

La data límit perquè es constitueixi el Parlament és el dilluns 26 d’octubre i el termini màxim per al primer debat d’investidura el 9 de novembre, i Munté ha admès que ara com ara el Govern no té “cap data” perquè es formi la Cambra.

Munté ha exposat que el Govern tampoc es planteja ara com ara prorrogar els Pressupostos 2015 a 2016, al que es veuria obligat si no hi ha acord Jxsí-CUP, i no ha volgut parlar de les negociacions entre les dues formacions perquè considera imprescindible la “discreció”.

“Em remeto a la necessitat d’esperar esdeveniment per poder parlar o no de la necessitat de prorrogar els Pressupostos. El Govern en funcions continua treballant amb normalitat amb l’escenari pressupostari del 2015”, ha tancat.

TERMINIS LÍMIT

En el cas que s’esgotin tots els terminis i el primer debat d’investidura es faci el 9 de novembre, s’obriria llavors un termini de dos mesos per votar al nou president, i si no hi ha acord sobre el tema, el 9 de gener haurien de convocar-se noves eleccions.

Ara mateix el Govern està en funcions, però Munté ha defensat que malgrat això “continua amb la gestió ordinària dels aspectes que són essencials”, i ha conclòs que la única cosa que pot fer ara és respectar els temps en les negociacions entre Junts pel sí i la CUP.

PLA SOCIAL

La CUP ha posat a sobre de la taula un ambiciós pla contra la pobresa i els desnonaments, entre d’altres temes, i Munté ha reivindicat que la lluita contra aquests problemes també ha estat una prioritat del Govern en la passada legislatura.

Munté ha argumentat que un dels grans problemes que ha tingut la Generalitat per afrontar aquests problemes és l'”ofec sistemàtic que pateixen les institucions catalanes”, i ha reivindicat que, malgrat aquesta situació, ha mobilitzat recursos al màxim.