El jutge Eloy Velasco reobre el cas de l’assassinat de Miguel Ángel Blanco

0
Miguel Angel Blanco cas reobert diaricatala.cat
Foto: Europa Press

El magistrat de l’Audiència Nacional pren la decisió de reobrir el cas davant les sospites que estigués ordenat per l’etarra ‘Kantauri’

El jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco ha reobert la causa sobre l’assassinat del regidor del Partit Popular (PP) a Ermua (Biscaia) Miguel Ángel Blanco, que es va produir el 13 de juliol de 1997, en trobar indicis que l’acció terrorista ha estat ordenada per l’aleshores cap militar d’ETA José Javier Arizcuren Ruiz, ‘Kantauri’.

En una sentència notificada aquest divendres, el magistrat acorda interrogar l’etarra com a imputat el pròxim 10 de febrer, per a la qual cosa haurà de ser traslladat des de la presó d’A Lama (Pontevedra), en què es troba complint condemna.

Velasco, que adopta aquesta decisió a instàncies de la Fiscalia de l’Audiència Nacional, també reclama a la Guàrdia Civil que elabori un informe policial d’intel·ligència en el qual figurin els indicis que existeixen sobre la implicació del cap etarra a l’assassinat del regidor.

La reobertura es produeix a petició del fiscal Miguel Ángel Carballo, qui ha destacat en un escrit que, en un escorcoll domiciliari portat a terme el 1997 als etarres Salvador Gaztulemendi Gil i José María Bustinza Yurrebaso, es van trobar dues cartes manuscrites signades per ‘Kantauri’ en les quals donava “instruccions precises” al ‘comando’ per a l’execució del segrest i assassinat de Blanco.

En una de les missives, que formaven part d’un sumari que es va instruir el 1997 contra el ‘comando Bizkaia’, l’excap militar d’ETA demanava als seus ‘comandos’ que cometessin accions “directes contra les forces d’ocupació”, referint-se a la policia, la Guàrdia Civil i l’Exèrcit, i fessin “un esforç enorme amb els polítics”.

“És molt important el donar-los als polítics del PP. Dir-vos que qualsevol polític del PP és objectiu, repetiu-vos l’important d’aquestes accions. Una altra cosa, posar tota la força possible a aixecar un regidor del PP donant un ultimàtum de dies perquè els presos estiguin al País Basc. En relació amb aquest tema (segrest) fer-ho com més aviat millor…”, va escriure.