El jutge embarga la pensió del FMI a Rato

0
Seu de l'Audiència Nacional a Madrid
Seu de l'Audiència Nacional a Madrid
Seu de l’Audiència Nacional a Madrid

El jutge que investiga a Rodrigo Rato ha dictaminat l’embargament de tots els seus béns que ascendeixen a 18 milions d’euros

El Jutjat d’Instrucció número 31 de Madrid  ha ordenat l’embargament del patrimoni personal de Rodrigo Rato. L’ex-vicepresident del govern és investigat pel jutge de Madrid per corrupció, blanqueig i delictes fiscals. La mesura no només comprèn els 18 milions d’euros que s’estima que sumen el total dels seus béns, sinó també la seva pensió vitalícia. En efecte, d’ençà que va deixar la presidència del Fons Monetari Internacional a l’octubre del 2007, Rodrigo Rato ingressa cada any 80.000 dòlars (71.192€). La mesura s’ha pres després que l’acusat no hagués abonat la fiança de responsabilitat civil que l’Audiència Provincial de Madrid li exigia com a condició prèvia per a aixercar-li l’embargament dels seus comptes financers, dipòsits, fons d’inversió i de pensions. Una fiança que correspon a la seva imputació per un delicte fiscal, de corrupció entre particulars i blanqueig. La investigació també afecta al seu advocat, Domingo Plaza.

El lletrat de l’expresident de Bankia ha quedat en llibertat després de donar declaració en el cas. Tot i que no se li ha imposat cap mesura cautelar, Plaza continua en el procés en qualitat de imputat. El tercer encausat de la trama que investiga Serrano-Artal és l’empresari Alberto Portuondo. Aquest, però, va ser empresonat el passat mes d’agost. El motiu, hauria servit d’intermediari en el pagament de 835 mil euros a Rodrigo Rato, a través de la seva societat Albisa SL. Part d’aquests diners podrien haver estat invertits en un hotel a Berlin, del que Rato té el 44% de les accions a través d’una societat alemanya, Bagerpleta Gmbh.

Rodrigo Rato, expresident de Bankia
Rodrigo Rato, expresident de Bankia

La causa continua endavant a l’espera de resoldre’s la contingència judicial sobre quin magistrat ha de ser competent per jutjar la matèria. El jutjat d’instrucció al que pertany Serrano Artal va inhibir-se a favor de l’Audiència Nacional. Va ser aleshores quan el magistrat Fernando Andreu va rebutjar la qüestió de competència. Ara la fiscalia ha interposat un recurs contra aquesta decisió ja que considera que és l’Audiència Nacional la competent per resoldre el procediment. És precisament en el document d’aquest recurs on la fiscalia anticorrupció assenyala que Kradonara va rebre entre els anys 2006 i 2014 prop de 6.5 milions d’euros procedents de l’estranger i “d’origen desconegut”. L’empresa la va constituir Domingo Plaza, tot i així la titularitat real se li atribueix a Rodrigo Rato.