El jutge compara el sistema de la corrupció dels Pujol amb una organització criminal

 

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha prohibit sortir d’Espanya sense la seva autorització al fill gran de l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol Ferrusola, a qui ha imposat compareixences setmanals al jutjat més pròxim al seu domicili i ha ordenat lliurar el passaport en un termini de 72 hores. L’acusa de “canalitzar capitals de presumpte origen criminal” i deixar fora de l’abast de la Justícia espanyola un mínim de 2,4 milions que va transferir a Mèxic.

Segons l’opinió del magistrat, el primogènit dels Pujol ha faltat a la veritat en les seves declaracions judicials i existeixen indicis que manté contactes amb amics i persones de la seva família per “orquestrar versions, armar coartades i aconseguir evitar l’aportació de proves”. També va donar a la seva filla 558.000 euros per a la compra d’un immoble a nom d’una societat instrumental.

Segons explica en una sentència feta pública aquest divendres, Pujol Ferrusola és titular de diverses “societats instrumentals” que no produeixen cap valor real afegit i que, tot i això, van facturar més d’11 milions d’euros per suposades tasques d’assessorament i consultoria per a empreses que tenen un denominador comú: la seva xifra de negoci procedeix sobretot de concursos, projectes i licitacions del sector públic.

Segons l’opinió del magistrat l’única utilització que tenien aquestes companyies era la de “canalitzar capitals de presumpte origen criminal per fer inversions i despeses a Espanya i a l’estranger”. “Faltant clarament a la veritat en les seves declaracions en seu judicial, on va negar tenir comptes en diversos llocs que la documentació ha demostrat que sí tenia, ha fet una clara operació de blanqueig amb la finalitat d’alçar béns de l’abast de la Justícia”, precisa.

Segons el jutge, Pujol Ferrussola té comptes corrents a Mèxic, Andorra i Paraguai, entre d’altres, gràcies a empreses pantalles

El magistrat afegeix que Pujol júnior no ha aportat “el més lleu indici que justifiqui la preparació, realització o seguiment” d’aquests treballs d’assessorament. Tot al contrari -afegeix- en apuntar que existeixen indicis que va intervenir en “operacions comercials il·lògiques” i ha utilitzat entramats societaris internacionals dissenyats per al blanqueig de capitals a l’estranger, que ha pogut repatriar amb ajuda de testaferros.

De la Mata concreta que amb l’ajuda d’aquestes pantalles, Pujol Ferrusola disposa de comptes corrents en llocs com Mèxic, Andorra, els Estats Units, Paraguai, l’Argentina i Panamà i ha utilitzat companyies instrumentals per a les seves inversions.

Destaquen les operacions realitzades pel gestor fiduciari Rainford Towning que té diverses companyies a les quals van fer transferències empreses com FCC i EMTE “amb destí final Pujol Ferrusola” i que després es van tapar amb factures falses, diu el jutge.

El magistrat ha atès les mesures cautelars sol·licitades pels fiscals Anticorrupció Fernando Bermejo i Belén Suárez després de la declaració del primogènit dels Pujol en qualitat d’investigat -la denominació legal que substitueix el terme imputat- per delictes de blanqueig, frau fiscal i falsedat documental.

El jutge ho compara amb una organització criminal

Segons la seva opinió Pujol Ferrusola va coordinar durant anys un important patrimoni econòmic “sempre en benefici de la família” i va dipositar la major part dels fons en comptes a Andorra. En aquesta actuació, el magistrat veu indicis típics d’una organització criminal, tot i que no atribueix encara aquest delicte a l’imputat.

Sí especifica que tots els Pujol segueixen “pautes comunes d’actuació, assignació de rols i distribució de quantitats multimilionàries” en funció dels ingressos rebuts en aquests dipòsits ocults. També demostren “un particular sistema de rendició de comptes“.

Així, destaca que tota la família ha obert comptes a Banca Reig, ara AndBank, i després van moure els seus capitals a BPA. Coincidint amb les primeres notícies sobre la investigació van adquirir, d’acord amb els responsables del banc, societats opaques a les quals van transferir els seus diners. En el cas de Pujol Ferrusola l’estructura escollida estava integrada per Kopeland Foundation, Global Services Advisory Limites i el testaferro panameny José Cornelio Berdiales. La mare, Marta Ferrusola, ha estat incorporada a aquesta estructura, afegeix.

A finals de 2014, en el moment en què alguns membres de la família van decidir regularitzar la seva situació amb la Hisenda Pública, Pujol Ferrusola va girar els seus recursos -almenys 2,4 milions- a l’entitat Anzuelo Soluciones a Mèxic.

Pel que fa a l’argument del llegat familiar, que també ha defensat durant la seva declaració dimecres passat Pujol i Soley, el jutge afirma que “una vegada més” tampoc ha aportat cap element “per mínim que sigui” que permeti contrastar que la seva fortuna procedeix d’aquesta herència.

Insisteix que aquesta coartada “topa de front” amb la versió completament oposada que ofereixen els gestors andorrans i diu que el fill major no recorda “o no vol aclarir” d’on procedeixen les elevades quantitats que ingressaven a Andorra.

Descapitalització

El magistrat també acusa Pujol Ferrusola de descapitalitzar gran part de les seves societats. A més de la donació a la seva filla, el jutge assenyala que va derivar el patrimoni a companyies de la seva exdona Mercè Gironès.

De la Mata adverteix que estarà “especialment atent” als indicis que puguin apuntar a noves conductes d’ocultació, alteració o destrucció de proves i que, si les detecta, modificarà l’actual situació de l’imputat.