Repàs dels últims dies a la capital de la Unió Europea

Davant el risc “imminent” i el temor a un atemptat semblant al que va colpejar París i que va provocar la mort de fins a 130 persones, Brussel·les es troba des de dissabte en estat d’alerta màxima per atac terrorista: 4 sobre 4, i 3 sobre 4 a la resta del país. Això va portar a l’adopció de múltiples mesures per evitar grans concentracions de població, com el tancament de centres comercials i metro, a més de la suspensió de concerts i esdeveniments esportius. Una autèntica paràlisi, amb militars i policies armats patrullant els carrers.

Les mesures adoptades per l’executiu belga tenen sobretot com a principal centre d’atenció la barriada de Molenbeek (Sint-Jans-Molenbeek), d’on se sap que tenien connexió alguns dels terroristes que van colpejar París, la qual es troba només a unes parades de metro de distància del centre financer de la ciutat, a més de diverses oficines i instal·lacions neuràlgiques de la Unió Europea (com la Comissió Europea o el Parlament Europeu, entre d’altres) i l’OTAN.

Al llarg del cap de setmana, es van organitzar grans operacions per la ciutat, les quals es van saldar amb 16 detencions, sense però poder confiscar armes ni explosius. Tampoc es va donar captura a Salah Abdeslam, ara mateix el fugitiu més buscat d’Europa.

Arran d’això, tal i com informava Reuters, el govern belga va decidir mantenir la ciutat en estat de paràlisi uns dies més, amb metro i escoles tancades, així com també diverses botigues i centres comercials. Moltes empreses van optar per encoratjar el treball des de casa.

No obstant, la situació va canviar dimecres cap a una certa normalitat parcial. Per exemple, les escoles van reobrir (amb controls a tots els nivells educatius), però l’assistència va ser molt inferior a l’habitual; i el metro va obrir, però només la meitat de les estacions, i menys hores del que és habitual. Tot això mantenint l’alerta màxima d’atemptat terrorista, i amb una forta presència militar i policial als carrers.

La situació de Brussel·les podria definir-se en aquests moments com a ‘calma tensa’, on progressivament es va recuperant una certa normalitat (el primer ministre belga ha assegurat que el transport públic s’anirà reobrint de forma esglaonada), però per altra banda es segueix amb un desplegament de seguretat fora de qualsevol situació habitual. Les autoritats segueixen afirmant que l’amenaça segueix existint i pot ser imminent, i per tant es fa difícil augurar que a curt termini la capital europea pugui recuperar plenament la normalitat.