Quan parlem de materials cars se’ns ve a la ment or, plata, diamants, platí, però tots aquests seran desbancats, gràcies a científics de la Universitat d’Oxford i el material mes car del món, el Endohedral Fullerene

El material més car del món: Endohedral fullerene | Diari CatalàEl material més car del món, el Endohedral Fullerene, consisteix en molècules esfèriques de carboni que contenen àtoms de nitrogen. 

Un equip d’investigadors de la Universitat d’Oxford ha desenvolupat el material més car del món anomenat Endohedral Fullerene, que és en l’actualitat el compost més car del planeta amb un preu de 100 milions de lliures per gram, que vénen a ser uns 138.500.000 d’euros al canvi.

El Endohedral Fullerene es tracta d’un material que està compost per 60 àtoms de carboni que tenen una estructura en forma de gàbia, i en el seu interior conté àtoms de nitrogen.

El material més car del món: Endohedral fullerene | Diari CatalàAquestes petites i cares estructures estan sent manufacturades per a companyia Designer Carbon Materials, que va néixer a partir dels descobriments de la Universitat Oxford. L’ús que avui té aquesta composició, és per a rellotges atòmics el que els converteix en dispositius molt més precisos per mesurar el temps. A més pot col·locar-se en dispositius GPS, incrementant la precisió per detectar la posició de 5 metres, per als dispositius actuals, a tan sols només uns quants mil·límetres, segons comenten en Independent.

El Endohedral Fullerene permet miniaturitzar els rellotges atòmics, que en l’actualitat són de la mida d’una habitació, segons explica Kyriakos Porfyrakis, un dels desenvolupadors del compost milionari.

El Dr. Kyriakos Porfyrakis els descriu de la següent manera:

Imagina tenir un rellotge atòmic miniaturitzat que podries portar-ho en el teu smartphone.

El material més car del món: Endohedral fullerene | Diari CatalàL’equip assenyala que el material pot tenir moltes més aplicacions però el preu desorbitat que té el material no va a permetre que s’apliqui de manera massiva en la fabricació de cap dispositiu. Però si els avenços continuen, esperem que el preu baixi, ja que els beneficis que aporta podrien ser de molta utilitat per a la ciència i tecnologia.

De moment només s’han venut 200 micrograms del material més car del món, i el comprador va haver de pagar 22.000 lliures per tan ínfima quantitat, uns 30.500 euros.