El Papa i el patriarca rus es reuneixen per primer cop després de mil anys

0
Papa Francesc patriarca rus Ciril
Ciril i Francesc durant la trobada. Foto: cancelleria de Cuba

El representant de l’Església catòlica i el de l’Església ortodoxa russa es reuneixen a Cuba per primer cop després del Cisma

El papa Francesc ja ha començat la seva trobada amb els mexicans després de parar a Cuba per reunir-se amb el líder de l’Església ortodoxa russa. Aquest moment ha estat una trobada històrica, ja que feia quasi mil anys que els líders de totes dues Esglésies estaven enfrontats, concretament des que al 1054 es va produir el gran Cisma.

Després de més de dues hores de reunió, ambdós representants religiosos es van mostrar satisfets i molt contents d’haver pogut restablir les relacions entre les dues esglésies i de com hauran de fer per continuar mantenint-les i millorant-les. Ciril i Francesc van signar durant aquella trobada una declaració conjunta amb què reforcen els llaços per fer front als reptes comuns.

Un dels principals reptes és la persecució de cristians a l’Orient Mitjà i nord d’Àfrica, segons van fer saber. Tal i com va dir el patriarca rus, la trobada amb el Papa va permetre “entendre i sentir” la posició catòlica davant els conflictes, que va permetre plantejar aquesta possibilitat de cooperació “en defensa del cristianisme”.

Tant Ciril com Francesc van demanar a la comunitat internacional “accions urgents” pel que respecta a aquelles persones cristianes que encara viuen i són perseguides fonamentalment a Síria i a l’Iraq. Cal tenir en compte que la comunitat catòlica, on el Papa Francesc n’és el líder, compta amb més de 1.200 milions de persones arreu del món, mentre que l’Església ortodoxa russa, encapçalada pel patriarca Ciril, n’aglutina més de 250 milions.

“Els resultats d’aquesta conversa permeten assegurar que actualment les dues esglésies poden cooperar defenent els cristians a tot el món”, va explicar després de la reunió el patriarca de l’Església Ortodoxa Russa.

Aquesta reunió entre tots dos líders cristians feia anys que es planejava, però no ha estat fins ara que s’ha pogut fer efectiva. S’ha escollit Cuba perquè el líder religiós rus no la volia fer a cap lloc d’Europa, ja que creu que el continent està vinculat a la història de “separació i conflictes” entre la comunitat cristiana.

Les negociacions van començar fa dos anys per part d’ambdues institucions eclesiàstiques i es va escollir finalment La Habana com a punt de trobada. Tot i que es va establir així, al final ha acabat essent un lloc de pas, ja que el papa Francesc hi va parar abans de seguir el seu viatge cap a Mèxic i el patriarca Ciril hi estava de visita oficial.