El Parlament a per la república catalana

0
El parlament cap a la republica catalana - Diari Català
El Parlament aprova la moció cap a la república catalana

Els sobiranistes es donen 30 dies per presentar tres lleis clau de la “ruptura”

El diputat de JxSí Raül Romeva ha assegurat que la resolució serveix per començar a construir des del minut 1, l’Estat català, i s’ha mostrat convençut que res no ho podrà parar: “Aquest país ja fa temps que diu alt i clar que ha arribat l’hora d’anar a totes“.

En dos punts clau més, la resolució fixa l’obertura d’un procés constituent ciutadà per preparar les bases de la futura constitució catalana i advoca per iniciar en “trenta dies” les lleis per a aquest procés constituent, per a una seguretat social i per a una hisenda pública catalana: tres normes que entrarien en contradicció amb l’ordenament jurídic.

Els sobiranistes no consideren un problema l’eventual conflicte legal, ja que la resolució també inclou que el futur Govern haurà de “complir exclusivament aquelles normes o mandats emanats” pel Parlament, fet que argumenten que els blinda davant de possibles impugnacions de l’Estat.

AVISOS DE L’OPOSICIÓ

A gairebé totes les votacions dels punts de la resolució s’ha produït el resultat de 72 vots a favor –JxSí i la CUP– pels 63 en contra de C’s, PSC, SíQueEsPot i PP, però en algunes votacions els vots a favor han estat 71 i en contra 62, sense que això hagi influït en el resultat.

La líder de C’s en la Cambra, Inés Arrimadas, ha acusat els sobiranistes de trencar els principis de la democràcia, mentre que Xavier García Albiol ha advertit: “Tinguin l’absoluta seguretat i garantia que ni Mas ni Junqueras ni l’extrema esquerra independentista separaran Catalunya de la resta d’Espanya”.

Per al líder del PSC, Miquel Iceta, s’aprova “una declaració unilateral d’independència en forma d’eufemisme per no espantar els electors” de JxSí i la CUP, mentre que Joan Coscubiela (SíQueEsPot) ha lamentat que aquests dos partits se centrin en propostes sobiranistes quan milers de catalans pateixen una gran crisi social.

El ple, de dues hores i mitja, s’ha desenvolupat sense incidències, i el més destacable ha estat que, després de la votació final, els diputats sobiranistes han protagonitzat un gran aplaudiment mentre els diputats del PP han exhibit banderes catalanes i espanyoles.

NO A UN REFERÈNDUM

La Cambra també ha debatut una proposta de SíQueEsPot que apostava per la celebració d’un referèndum a Catalunya mentre es lluita pel “rescat social”, però no ha rebut el suport de cap altre grup.

Mentre els diputats sobiranistes aplaudien l’aprovació de la seva proposta i el PP exhibia banderes, els parlamentaris de SíQueEsPot s’han aixecat dels seus seients cadascun amb un paper en què es llegia ‘#referèndum’.