El Parlament Europeu exigeix una major protecció de la dona en situacions d’extrema vulnerabilitat com és la de les refugiades

 

Qui conegui la cançó d’Amistades Peligrosas Africanos en Madrid entendrà la ironia del ‘pecat’ del titular d’aquest article. Relatava aquest grup espanyol dels anys 80 les misèries i situacions complicades a les que s’enfrontaven –i enfronten- els immigrants que tractaven d’arribar a Espanya.

Ara potser no provenen aquests immigrants d’Àfrica i ni tant sols poden ser considerats immigració econòmica. Més aviat són ciutadans sirians, iraquians i d’altres nacionalitats que fugen de les seves cases amb la por de que la guerra als seus països talli la seva vida i la dels seus estimats.

Dins la tragèdia que viuen tots els refugiats que tracten d’arribar a Europa i es troben amb la insolidaritat i inhumanitat de les institucions –més que de les persones-, el Parlament Europeu adverteix de la vulnerabilitat afegida que suposa ser una dona en aquest trajecte. Abusos sexuals, xantatge i violacions dels seus drets fonamentals són només algunes de les tragèdies que pateixen les dones que intenten salvar la seva vida i, per sobre, la dels seus fills.

Alguns eurodiputats s’han mostrat molt afectats per aquesta situació. En concret, en un seminari celebrat a Brussel·les amb motiu del Dia de la Dona, eurodiputats i experts de diferents països han debatut sobre quina ha de ser la resposta institucional per a que les dones –i els refugiats en general- no caiguin in mans dels traficants de persones.

Iratxe García, eurodiputada espanyola del grup socialdemòcrata (PSOE), explicava que la “intenció ha de ser que les dones tinguin la informació necessària per a que puguin fer els tràmits independentment del marit”. Malgrat sembla una obvietat, García relata que “molts cops és el marit qui passa per aquests tràmits pensant que amb una reagrupació posterior estarà tot resolt”.

 

Aquelles dones que no tenen diners per pagar el passatge a Europa, es posen en mans de les màfies

 

En aquest sentit, polítics i experts es mostren d’acord a dotar de més independència a les dones, no només respecte als seus marits si no, més important, respecte a les màfies que s’aprofiten de la vulnerabilitat i desconeixement de bona part dels immigrants. “Al Regne Unit, el tràfic de persones és considerat el nou esclavisme”, denuncia la liberal britànica Catherine Bearder, que es mostra a favor de “informar a les víctimes d’aquest tràfic. Cal que sàpiguen que és un crim”.

No és una qüestió senzilla. Oscar Camps, director de l’ONG badalonina Proactiva Open Arms, explica que sobre el terreny es pot comprovar com “aquelles refugiades que no tenen diners per pagar el passatge, es posen en mans de les màfies que les explotaran. Se’ls treu els mòbils i es llencen al mar”.

D’altra banda, des de Brussel·les també es demana una major implicació a l’hora d’auxiliar les refugiades que arriben a Europa, ja que segons la diputada dels Verds Europeus, Ulrike Lunacek, “les dones refugiades necessiten de forma especial més ajuda”, destacant els problemes idiomàtics i sanitaris.

 

Iratxe Garcia eurodiputada refugiats
Iratxe Garcia, eurodiputada socialista, al Seminari sobre dones refugiades | Foto: EP

 

La UE se la juga en “aquesta” crisi

Aquest debat al Parlament Europeu no és el primer que qüestiona l’actitud de la pròpia Unió Europea i els Estats membres respecte la gestió de l’arribada dels refugiats a les costes europees. “A la mar Mediterrània també s’està enfonsant la dignitat d’Europa”, denuncia Iratxe García.

Més dur es mostra el grec Dimitrios Papadimoulis, vicepresident del Parlament, que acusa a la UE de “ser incapaç d’assumir les responsabilitats a les que es compromet”. Es queixa Papadimoulis que “la UE no vol prendre decisions sobre els refugiats perquè té por”. A més, defensa que no és cert que Europa tingui un “problema” de refugiats. “El problema el té el Líban, amb un terç de població refugiada”, argumenta.

“Falta una voluntat política clara per part dels Estat membres que miren més el seu calendari polític nacional”, denuncia la també socialista Elena Valenciano, al temps que adverteix que “la vertadera crisi és aquesta, no l’economia. La que apel·la al sentit de la UE és aquesta, i estem fracassant estrepitosament”.

 

Compartir
Article anteriorJordi Calavera demana disculpes al Nàstic
Article següentEl Barça s’atipa dels Periscope de Piqué
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]