L’Índex de Preus al Consum torna a caure fins al 0.3% durant el mes de gener

L’Institut Nacional d’Estadística torna a donar bones dades pel que fa a la salut de l’economia espanyola. En aquest sentit, aquest divendres l’entitat ha confirmat que el Producte Interior Brut espanyol va créixer durant el 2015 un 3.2%. Un xifra que suposa el major augment del PIB que ha registrat l’economia espanyola des del 2007. Un fet que ja va avançar el passat mes de desembre el Banc d’Espanya i que ara confirma l’ens públic. Així doncs, durant els darrers tres mesos de l’any l’economia espanyola va créixer a un ritme del 0.8%, un 3.5% més que el mateix període del 2014. Cal recordar que aquesta mateixa fita va marcar el tercer trimestre de l’any, malgrat el segon l’augment fos del 1%.

Quins són els factors que han impulsat aquest increment? Doncs lINE encara no ha detallat la comptabilitat nacional del darrer trimestre de l’any, però el Banc d’Espanya ho va atribuir a la fortalesa del consum privat i a la inversió empresarial. També, l’economia espanyola s’ha beneficiat de la caiguda constant del preu del cru, i de les mesures empreses pel Banc Central Europeu. Malgrat tot, el PIB espanyol encara es situa quatre punts percentuals per sota del que venia registrant abans de la crisi del 2008. Un retrocés que només s’ha compensat parcialment durant els darrers dos anys. En comparació amb la resta d’Estats Membres de la Unió Europea, Espanya és un dels països que més impuls experimenta. De fet, només serà superat per Irlanda ( amb un increment del 6%) i alguns països de l’est com Polònia o Romania que van avançar un 3.5%.

L’IPC torna a marcar negatiu

L’energia és la principal causant de que l’Index de Preus al Consum torni a registrar números negatius durant el mes de gener. Una xifra que segons ha avançat l’INE retrocedirà tres dècimes. Tot i això, les dades definitives no es coneixeran fins el proper 12 de febrer. A tres dies d’acabar el mes l’estimació de l’entitat suposa incórrer en la major etapa de deflació de la història de l’economia espanyola recent. Així doncs, enguany l’IPC pateix un retrocés del 1.9% respecte el mes anterior, i per tant marca el descens més pronunciat en un primer mes d’any en més de deu anys. La rebaixes en els sectors del calçat i el tèxtil, juntament amb la baixada del preu de la llum en són els principals motius. Cal recordar, que només durant els mesos de juny, juliol i desembre del 2015 l’índex va experimentar taxes positives. Ara doncs, haurem de veure quin és el seu comportament en els propers mesos.