El PP proposarà un decàleg a tots els partits

0
Xavier García Albiol
EP: PP Catalunya
Xavier García Albiol
EP: PP Catalunya

La campanya electoral prioritzarà l’economia i no el procés sobiranista

El pròxim líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha anunciat aquest dilluns que enviarà aquesta setmana un document a la resta de partits amb representació en la cambra després del 27S amb un decàleg de prioritats, amb les quals espera que PSC i C’s se sentin “còmodes”.

“A alguns els resultarà més satisfactori que a altres; per a alguns serà més assumible que per als que aposten per la ruptura”, ha dit en roda de premsa després del Comitè de Direcció del PP català, i ha destacat que enviaran aquestes propostes probablement dimecres.

Ha insistit que C’s i PSC seran els que puguin assumir millor les propostes del PP, i ha defensat que la situació política actual requereix “deixar de banda el que separa” i unir-se en les prioritats que el partit considera que té Catalunya i que recollirà en el document, que ha dit que van més enllà del debat sobiranista, sense revelar el seu contingut.

[quote]”A alguns els resultarà més satisfactori que a altres; per a alguns serà més assumible que per als que aposten per la ruptura”[/quote]

Després de preguntar-li pel document que va enviar la setmana passada la líder de C’s a Catalunya, Inés Arrimadas, als seus homòlegs del PP, PSC i SíQueEsPot proposant un acord de mínims, Albiol ha respost que el PP actuarà en “la mateixa línia” però fent-ho extensiu a la resta de partits.

ELECCIONS GENERALS

Sobre la campanya per a les eleccions generals, ha assenyalat que el PP concretarà els pròxims dies la seva estratègia –farà d’aquí a dos caps de setmana una jornada de treball–, però ha avançat que treballarà “des d’un punt de vista d’acció didàctica” per traslladar als catalans les mesures econòmiques i socials que ha impulsat el Govern espanyol a Catalunya.

Creu que la campanya no s’ha de centrar només en el procés sobiranista, sinó que “és lògic que, quan es fa un plantejament general de país, es prioritzin aspectes que afecten la majoria d’espanyols”, que assegura que són la recuperació econòmica i l’ocupació.

Defensa que el 20D es decideix si governa el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez –la “versió 2.0” de l’expresident José Luis Rodríguez Zapateroo l’actual president i líder del PP, Mariano Rajoy –que ressalta que ha tret Espanya de la crisi–.

En canvi, considera que votar altres opcions facilita que puguin governar articulant majories i pervertint la voluntat dels ciutadans i el sistema electoral.

GOVERN AMB LA CUP

Albiol ha augurat que la CUP “acabarà cedint” i facilitarà que Artur Mas repeteixi com a president de la Generalitat, i que hi haurà inseguretat econòmica i jurídica si JxSí governa amb el suport “tant des de dins com des de fora d’un partit antisistema que està en contra del mercat”, i ha preguntat si s’aplicarà el model de la CUP, el de CDC o el d’ERC en economia i en educació.

A més, avisa que un Govern que depengui de la CUP tindrà moltes dificultats per tirar endavant els Pressupostos i la política econòmica i fiscal, cosa que representaria un problema per a l’economia i estabilitat catalanes: “Amb la independència no es menja”.

Ha exigit al pròxim Govern que “recuperi la normalitat en les relacions institucionals” amb el Govern espanyol, que no tanqui la porta al diàleg, i ha dit que no demana que arrigin a acords però sí que se senten en una mateixa taula des de la lleialtat institucional i plantejant propostes possibles, ja que, per a ell, no té sentit plantejar escenaris que el Govern espanyol no pot assumir.

“El nou Govern, sigui el de Mas o el de qui sigui, no ha d’anar dient ‘Això és el que hi ha, o ho prens o ho deixes’, perquè en política les coses no van així, i menys en aquest escenari”, ha defensat.

Albiol veu la proposta de Ximo Puig un “acudit”

“Si hagués estat callat, l’hagués encertat”, ha dit Albiol aquest dilluns en roda de premsa, després que Puig hi hagi cridat en un esmorzar informatiu d’Europa Press les forces que desitgen que Catalunya estigui a Espanya a recuperar el reconeixement de nació que preveia el preàmbul de la reforma de l’Estatut del 2006 i que va ser anul·lat el 2010 per la sentència del Tribunal Constitucional.

Albiol ha asseverat que la proposta de Puig demostra poca capacitat política, i ha avisat que la situació actual és complicada, per la qual cosa “més val intentar construir que destruir i que mirar pel retrovisor cinc o deu anys enrere”, ja que en el passat tots han comès errors i encerts i l’important és el present i el futur immediat, segons ell.