El primer ordinador portàtil de 4 kg compleix 30 anys

  0
  El primer ordinador portàtil de 4 kg compleix 30 anys

  El primer ordinador portàtil de 4 kg compleix 30 anys

  30 anys d’història amb una gran evolució

  Avui dia se’ns fa difícil de digerir que la tecnologia i els ordinadors no siguin mòbils o portàtils. Han passat gens menys que 30 anys des del llançament del primer ordinador de consum massiu realment portàtil, el Toshiba T1100, que pesava uns 4 quilograms. Després de la irrupció de les tablets, alguns pronosticaven la fi d’aquests equips, però segueixen més en forma que mai gràcies al Mac, que donen més diners a Apple que els iPads, els ultrabooks i els híbrids amb Windows.

  Toshiba Espanya està celebrant aquesta setmana el 30 Aniversari del llançament del “primer portàtil comercial per al consumidor massiu“, el Toshiba T1100, un dispositiu amb el qual la signatura nipona va revolucionar el mercat informàtic mundial. Tres dècades després, els ordinadors portàtils s’han convertit en elements indispensables de la vida diària, transformant el món dels negocis, l’educació o l’oci.

  La configuració del Toshiba T1100 de 1985 va ser tot un prodigi d’enginyeria i un triomf de la tecnologia de miniaturització“, ha celebrat la companyia japonesa. A mitjan 80, els ordinadors eren equips grans i voluminosos, que ocupaven pràcticament la totalitat de la taula de treball d’una oficina i lligava a la mateixa als seus usuaris. Ja s’havien fabricat diversos ordinadors transportables, però el projecte de Toshiba va ser el més semblat als actuals portàtils i el més ambiciós.

  ‘La configuració del Toshiba T1100 de 1985 va ser tot un prodigi d’enginyeria i un triomf de la tecnologia de miniaturització’

  Toshiba va ser capaç de fabricar un ordinador complet i funcional i de similar rendiment a aquells PC, prou petit i lleuger per ser transportat en una borsa o motxilla. Això sí, el T1100 pesava 4,08 quilos, mesurava 30,98 centímetres d’ample, 6,6 de grossor i 30,48 centímetres de llarg. Tenint en compte el que hem sofert amb l’autonomia dels portàtils durant gairebé tota la seva història, fins a l’arribada dels ultrabooks i els híbrids, l’autonomia de la seva bateria d’àcid de plom no estava res malament: 8 hores.

  Respecte a la seva configuració, el T1100 incloïa un processador Intel 80C88 de 8 MHz, sistema operatiu MS-DOS, unitat de disc flexible de 3,5 polzades de 720 kilobytes d’emmagatzematge (per primera vegada, un PC incloïa una disquetera d’aquest tipus) i una memòria interna de 512 kilobytes per carregar el sistema operatiu.

  A més, incloïa una funcionalitat que permetia pausar l’ordinador entre sessions, sense necessitat de reiniciar l’equip, i que avui dia s’ha convertit en un estàndard de mercat. També disposava d’una pantalla LCD de 23,11 cm per 11,9 cm, en blanc i negre, capaç de mostrar textos de manera clara i llegible i una resolució de 640×200 píxels.

  EL DESPERTAR DE L’ORDINADOR PORTÀTIL

  El preu de llançament del T1100 superava els 4.000 euros i, durant el seu primer any de comercialització, Toshiba va vendre un total de 10.000 unitats, la gran majoria a Europa. A Espanya es va llançar el 28 d’abril de 1985, però la distribució massiva del producte es va produir principalment en 1986. El bon acolliment va suposar la confirmació de l’interès de les empreses per aquest tipus de dispositius i que el portàtil podia convertir-se en un producte de consum massiu.

  Un any després, Toshiba tenia llest el T3100, un equip amb disc dur i un processador (Intel 286) que oferia un rendiment fins llavors només accessible als PC de sobretaula. Sobre la base d’aquests dos primers assoliments tecnològics, Toshiba va continuar ampliant la seva gamma d’ordinadors portàtils i va començar a vendre’ls també als mercats japonès i nord-americà. Els portàtils Toshiba, inclòs el T1100, van continuar la seva expansió al mercat de PC i van fomentar el desenvolupament, per part de la indústria, de components específics per a dispositius i equipaments portàtils, la qual cosa ha contribuït decisivament al desenvolupament de la societat de la informació.

  Un repàs a l’evolució tecnològica i a la nova ona de dispositius ultralleugers i ultraportátiles que han arribat al mercat durant els últims anys (netbook, tableta, Ultrabooks, híbrids, 2 en 1, desmuntables, cloudbook, Chromebook o MiniPCs), demostra que els mateixos valors intrínsecs que van motivar als enginyers de Toshiba en 1985, segueixen vigents. La companyia ha repassat l’evolució dels equips portàtils en aquesta interessant infografia: