El procés marca el darrer debat electoral del 27S

0

Debat Tv3_27S

La continuitat a Europa d’una possible República Catalana i la corrupció, els temes que van monopolitzar el debat de TV3

 

Siguin independentistes o no, tots els partits consideren la qüestió nacional el principal tema a decidir a les eleccions del proper diumenge 27. És la primera conclusió que es pot treure del debat que aquest diumenge van retransmetre en directe TV3 i Catalunya Ràdio i que va conduir la periodista Mònica Terribas. Precisament la moderadora va anunciar aquesta conclusió des del primer minut, afirmant que, en un nou format d’inici de debat, de totes les preguntes que es varen deixar fer directament pels candidats, només una versava sobre polítiques socials i, tota la resta, sobre el procés independentista.

Com tothom podia imaginar, el debat sobre la possible Catalunya independent i les propostes dels unionistes van monopolitzar el debat, només interromput per les reivindicacions socials que Lluïs Rabell, de Catalunya Sí Que Es Pot, i Antonio Baños, de la CUP, van intentar introduir en certs moments, lligant els possibles canvis Baños a la independència de Catalunya, a la que sempre es va referir com a República Catalana mentre es referia durant tot el debat a l’Estat espanyol com a Regne d’Espanya.

Malgrat era un punt del debat, va ser complicat que hi hagués cert debat al parlar de corrupció. Durant aquells minuts, van imperar els retrets i va ser moment de poques propostes. Com ja va succeint durant tota la campanya, els partits unionistes van atacar directament a Raül Romeva, fent de Junts Pel Sí la candidatura “de la corrupció”, argumentant que aquest partit està incloent CDC, “amb 15 seus embargades per la corrupció”, tal i com li va recordar Inés Arrimadas, la candidata de Ciutadans. Tant Miquel Iceta, del PSC, com Albiol del PPC van intentar defensar-se de les acusacions que sobre els seus partits es van fer i, al intentar canviar de tema, eren Rabell i Baños els que volien seguir parlant del tema. “Normal que vostès vulguin canviar de tema”, acusava Baños quan es va girar el debat cap altres temes.

Diferents aliats

Però no es pot dir que els líders de CSQEP i CUP coincidicin durant tot el debat. Per moments, es van veure enfrontaments entre ambdós perquè, malgrat es reconeixien similituds en propostes socials, lluitaven per ser qui més “desobediència” i “sobirania popular” portaven en el seu ADN. “La desobediència és un mèrit?”, responia Albiol sentint aquest cara a cara entre Rabell i Baños.

Durant altres moments, especialment al parlar del lloc que Catalunya ocuparia a Europa en cas d’independència, van ser Romeva i Baños els que es van trobar per defensar-se davant les acusacions dels altres cinc candidats. El candidat de la CUP va aconseguir arraconar a Xavier Garcia Albiol en aquest sentit: “La Unió Europea no pot negar l’entrada a una comunitat autònoma. Per tant, si es nega l’entrada a Catalunya, tots els Estats, incloent Espanya, estan reconeixent, de facto, la independència de Catalunya”. “Creu que Espanya reconeixerà la independència de Catalunya per expulsar-la de la UE?”, va preguntar Antonio Baños demanant “sentit comú” al candidat del PPC.

Per la seva banda, Inés Arrimadas, que va ser acusada de ‘maleducada’ per part de Raül Romeva al considerar aquest que no parava d’interrompre’l, va carregar també contra el referèndum proposat per CSQEP. Dirigint-se a Lluïs Rabell, va recordar que “Sortir de la Unió Europea és també la conseqüència d’un referèndum com el que proposa el senyor Rabell”.

Per la seva banda, Ramón Espadaler, candidat d’Unió, va identificar durant el debat els partits amb els que, segons la seva opinió, es podria negociar un concert català, l’aposta d’Unió davant aquest 27S. Espadaler va assenyalar a PSC i Ciutadans com els principals companys de viatge, mentre que s’allunyava una mica de CSQEP i, encara més, del PP.

Us deixem un recull d’interessants tuits de ciutadans, militants, partits i mitjans que van penjar durant el debat de TV3.

 

Compartir
Article anteriorF.C. Barcelona 4-1 LEVANTE: Amb rotacions i Messi, el Barça es manté líder en solitari
Article següentGran actuació de l’equip espanyol al Trial de les Nacions
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]