El ‘procés’ no malmet la inversió estrangera

0
Gay de Montellà, president de Foment del Treball | Font: Wikipedia
Gay de Montellà, president de Foment del Treball | Diari Català (Foto: Wikipedia)

Foment del Treball presenta un informe on assegura que Catalunya gairebé quadruplica la inversió estrangera

L’anomenat ‘procés independentista‘ no suposa cap aturador pel creixement econòmic del Principat. Així se’n desprèn de l’informe que ha presentat aquest mes de desembre Foment del Treball, titulat “Informe de Conjuntura Econòmica”. Segons aquest, Catalunya ha multiplicat per quatre la inversió estrangera durant els primers sis mesos de l’any. És a dir, entre gener i juny el nombre de inversions ha crescut un 280%, convertint-se en la regió d’Espanya on el increment ha estat més marcat. De fet, l’augment registrat pel conjunt de l’Estat és d’un 73%. En termes absoluts, i comparats amb el mateix període del 2014, Catalunya ha rebut 1.444 milions d’euros mes que fa un any en concepte d’inversions. Si ens fixem en l’origen el 88% dels capitals provenen de països de l’OCDE, i d’aquests el 65% corresponen a membres de la Unió Europea. Tanmateix, si aquestes dades es mantenen i per tant es confirmen les previsions, la taxa d’atur podria baixar del 15% a finals del 2016; mentre que a Espanya es situaria per sota del llindar del 20%.

Les exportacions allunyen la recessió

Foment del Treball assegura que el risc de tornar a entrar en un període de recessió s’allunya. L’organització es basa en l’estudi de dades macroeconòmiques que porten a una consolidació de la nostra economia. És el cas per exemple dels saldos positius per comptes corrents, de l’ajustament del dèficit públic, la baixa pressió dels preus, el creixement de l’ocupació, l’abaratiment dels carburants o l’augment de l’índex de confiança dels consumidors. De fet, aquest últim, segons els analistes, és essencial per assolir dita consolidació. El mes passat, l’índex de confiança va superar, segons el CIS, els cents punts. No obstant això, és el bon ritme de les exportacions la que permet fer un balanç positiu, però no eufòric de la situació. En aquest sentit, les exportacions catalanes han ascendit a 47.566 milions d’euros, representant un 25% del total de l’Estat. Per àmbits sectorials, destaquen els productes químics, els aliments, l’automoció, els béns d’equip i les manufactures de consum. Conseqüentment, Catalunya ha incrementat el seu volum d’exportacions en un 6.3%. A l’altre cara de la moneda, l’atur i l’endeutament públic segueixen sent els dos punts negatius de la nostra economia.

Amenaces de l’economia

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, va afirmar que no era cert que s’estigués produint cap fugida d’empreses. Sinó que aquest fet responia més a temes de política fiscal. Unes paraules que arriben després de la polèmica sobre la fugida d’algunes empreses a altres parts del territori espanyol. Per altre banda, Foment del Treball assenyala l’aparició d’alguns riscos pel que fa al comerç global. De fet, la desacceleració del creixement de les economies emergents, com la xinesa o la brasilera, i l’entrada de nou en recessió de Japó, preocupen als experts. Tanmateix, el possible i gradual encariment del petroli, que ara es troba en preus baixos, podria també amenaçar al comerç global. L’Agència Internacional d’Energia ha situat recentment en 80 dòlars per barril el preu al 2020. Així doncs, el factor del baix preu del cru que ara és positiu per a les economies del comerç global podria invertir la seva tendència i esdevenir nociu.