El Rei, interessat en la reforma constitucional proposada per EnComú

0
Felip VI EnComu xavier domenech reforma constitucio referendum
Felip VI amb el líder d'EnComú Podem, Xavier Doménech | Foto: Europa Press

Xavier Domenech desvetlla que la conversa amb el monarca va estar monopolitzada per la reforma constitucional i el referèndum

 

El Rei s’ha interessat aquest dijous per la reforma de la Constitució que proposa EnComúPodem i, de fet, aquest assumpte ha estat el principal eix de l’entrevista que ha mantingut al Palau de la Zarzuela amb el seu portaveu al Congrés, Xavier Domènech.

En una roda de premsa posterior al Congrés, Domènech ha revelat que el monarca està recollint l’opinió de les diferents forces polítiques sobre la reforma de la Constitució durant la ronda de contactes d’aquesta setmana amb vista al debat d’investidura del pròxim president del Govern.

Segons la seva opinió, la reforma de la Carta Magna és “un tema que està a l’agenda” i sobre el qual el cap de l’Estat vol recollir l’opinió de tot el món. De fet, ha afirmat que la conversa ha girat bàsicament entorn d’aquesta qüestió i als “processos constituents”.

Segons ha assenyalat, la xerrada ha estat llarga i en ella ha defensat davant del Rei el concepte de “plurinacionalitat” i la proposta d’EnComúPodem de fer un referèndum sobre la independència de Catalunya.

Ha estat “un debat molt interessant des de posicions diverses sobre la sobirania, la reforma constitucional i el referèndum”, ha resumit el diputat, que ha afegit que veuria estrany que al monarca no li preocupessin aquests temes.

Domènech ha advertit el cap de l’Estat que, després d'”anys i panys” discutint a Espanya sobre la possibilitat d’actualitzar la Constitució, els plantejaments que es fan ara podrien estar arribant tard.

Segons la seva opinió, sembla que quan es parla de reformar la Carta Magna es fa “de manera forçada, gairebé com una obligació per la deslegitimació del sistema polític actual”, en comptes d’entendre’l com un horitzó d’esperança nou per al país.

En aquest sentit, ha dit al cap de l’Estat que si no s’afronten “de manera valenta els grans reptes” d’Espanya i el que anava a ser una reforma constitucional acaba sent un maquillatge, podria ser que els canvis arribin tard i malament, i no produeixin els efectes desitjats.

“Si no s’afronten aquests grans reptes o entrarem, més tard o més aviat, en la nostra proposta d’obertura d’un procés constituent”, ha conclòs el diputat d’EnComúPodem.