El risc de pobresa dels immigrants triplica el de la població general

0
pobresa, societat
Foto: Europa Press

Contra tots els tòpics, el 36% de les persones migrades rep prestacions socials i el 57% no treballa, segons dades sobre la pobresa de Creu Roja

 

El risc de pobresa entre les persones immigrants gairebé triplica la taxa de pobresa de la població general a Catalunya, ja que suposa un 56% – el 2009 era del 40% – respecte al 20% dels autòctons, segons dades de 2015 de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) recollides per Creu Roja de Catalunya.

En roda de premsa aquest dimecres, han presentat el IX estudi de l’Observatori de la Vulnerabilitat el president de Creu Roja Catalunya, Antoni Aguilera; i les autores del treball, Pilar Millán i Anna Sabaté, i el coordinador de Creu Roja Catalunya, Enric Morist.

L’estudi, que ha enquestat telefònicament 899 persones – el 50% estrangers – ateses en el Programa de Lluita contra la Pobresa, alerta del “fals estereotip” que els immigrants viuen de les prestacions socials, ja que reben menys ajudes que els autòctons, segons Sabaté.

En concret, l’estudi constata que el 36% de la població immigrada atesa per Creu Vermella rep prestacions d’algun tipus – malgrat que el 57,4% no té treball –, mentre que en la població general la xifra és del 60%, segons dades de fa dos anys, ha afegit Sabaté.

Aquest fet està relacionat amb la feina, ja que en viure més precarietat laboral només el 6% d’estrangers atesos tenen atur; amb la majoria de persones ateses, i que l’accés a ajudes socials els exclou “per una qüestió de documentació”, ha detallat.

Morist també ha destacat que el col·lectiu d’immigrants atesos ha passat de ser el 80% el 2007 a la meitat el 2015: “És molt important desmuntar aquest tòpic. Lamentablement la crisi ha portat milers de famílies en situació normalitzada a una situació de molta vulnerabilitat”.

Ingressos de menys de 600 euros

Del total de persones enquestades el 57,5% està desocupat i, d’aquestes, prop de la meitat té uns ingressos inferiors als 600 euros i un 14,6% cobra menys de 300 euros, malgrat que les despeses en subministraments de la llar estan majoritàriament entre els 300 i 800 euros.

L’Observatori també destaca una situació laboral “molt precària”, ja que un 16,8% té contracte laboral, un 30,8% dels enquestats realitza algun tipus de treball a canvi de diners, i la meitat està en situació de contracte d’unes hores o bé sense contracte laboral.

Antoni Aguilera ha subratllat la “gran capacitat de resistència de les persones migrades davant de la crisi”, i ha lamentat que la pobresa s’ha tornat crònica des del 2007, a més d’alertar que s’augura una tempesta perfecta que pot empitjorar la situació actual.

Alimentació i beques menjador

El 47,2% de les famílies depenen de les ajudes per garantir l’alimentació a la llar; set de cada deu famílies es pot permetre tres plats al dia –comptant moltes vegades l’ajuda del menjador escolar–, però el 14% sol es poden permetre un o dos àpàts al dia.

Del 86% que té fills, un 30% són persones immigrants amb petits en edat escolar que no tenen beca menjador: “La beca no és restrictiva però es demana un empadronament d’un anys i la falta de no tenir una determinada documentació pot ser excloent”, segons Sabaté.