La recerca de senyals de vida en un misteriós sistema estel·lar sota la hipòtesi que hi hagi una megaestructura extraterrestre ja està en marxa.

Astrònoms han començat a utilitzar l’Allen Telescope Array (ATA), un sistema de parabòliques de radi al voltant de 483 quilòmetres al nord-est de Sant Francesc, a la caça dels senyals procedents dels voltants de KIC 8.462.852, un estel que es troba a 1.500 anys llum de la Terra i que creuen que hi ha una megaestructura extraterrestre. Com ja vam informar a Diari Català, el telescopi espacial Kepler de la NASA va trobar que la brillantor de KIC 8462852 es va veure atenuat de forma estranya i dràstica diverses vegades en els últims anys.

Els esdeveniments d’atenuació eren massa importants per ser causats per un planeta creuant per davant de l’estrella, diuen els investigadors, i altres explicacions possibles, com un enorme núvol de pols, no han estat estimades. La hipòtesi principal en aquest moment consisteix en un eixam d’estels que podrien haver-se precipitat a tota velocitat cap a KIC 8462852, possiblement després d’una empenta gravitatòria d’una estrella passatgera.

Però també és probable, assenyalen els astrònoms, que el senyal que va veure Kepler fos causada per enorme megaestructura extraterrestre, per exemple, un complex gegantí de panells solars o esfera de Dyson. Aquesta última possibilitat, remota, encara que considerada, ha posat KIC 8462852 en la mira dels científics que cacen senyals que poden haver estat generats per extraterrestres intel·ligents.

Segons va dir Seth Shostak, astrònom del SETI (Cerca d’Intel·ligència Extraterrestre) a Space.com.

Estem estudiant amb l’Allen Telescope Array. No hi ha problema amb això, crec que hauríem d’assegurar, no obstant això, ha afegit, que el públic potser hauria de moderar el seu entusiasme i aprendre del passat. 

Shostak va citar l’exemple dels púlsars, cadàvers estel·lars superdensos que emeten feixos de radiació d’alta energia. Aquests feixos són rebuts per instruments en i al voltant de la Terra en forma de polsos regulars, ja que només es poden detectar quan són disparats directament cap al planeta, un esdeveniment que ocorre a intervals predictibles causa de la rotació dels púlsars. Els astrònoms saben tot això ara. Però en la dècada de 1960, quan es van descobrir els primers senyals de púlsars, alguns científics els van interpretar com a possibles transmissions extraterrestres.

Segons va dir Shostak sobre el misteri de KIC 8462852.

Així que la història suggereix que trobarem una explicació per això que no impliqui els klingon, per dir-ho així.

Però fins que es trobi una explicació, la hipòtesi d’intel·ligència extraterrestre encara estarà sobre la taula, encara que el telescopi Allen i altres instruments es quedin amb les mans buides. La manca d’un senyal detectable, després de tot, no estableix que KIC 8462852 sigui un sistema sense vida. L’estrella pot tenir formes de vida que no emetin senyals que podem recollir, per exemple.

O pot ser que un cop fora llar d’una civilització ja extingida, i que va deixar l’estranya megaestructura extraterrestre com una mena de monument. El treball de recerca de planetes principal de Kepler indica que la Via Làctia està plena de milers de milions de planetes rocosos potencialment habitables. Així, KIC 8462852 està lluny de ser l’única pista que Shostak i els seus col·legues persegueixin en els pròxims anys.