El tiroteig del Canadà, el més mortífer al país des del 1989

0

Segons dades de Radio Canada, el tiroteig d’aquest dissabte en una escola del Canadà és el més mortífer al país des del 1989

Noticia relacionada: Almenys cinc morts en un tiroteig en una escola del Canadà

Tot i que els tirotejos han ocorregut amb molta més freqüència als Estats Units, el de Saskatchewan no és el primer que té lloc en un centre educatiu del Canadà. Durant els últims seixanta anys, un mínim d’una desena d’institucions han estat escenari de diferents tirotejos, segons les dades recopilades per Radio Canada.

El mes de març del 1959, un jove de 19 anys, Stan Williamson, va obrir foc en un dels passadissos de l’institut Ross Sheppard d’Edmonton. Williamson va matar un altre estudiant, de 16 anys, i en va ferir cinc més, abans que un grup d’alumnes el retingués fins que va arribar la policia.

Molts anys van passar fins al següent cas, que es va produir a l’institut Centennial, de Brampton, Ontario. El maig del 1975, un jove de 16 anys va obrir foc contra la resta d’estudiants al bany del col·legi. Michael Slobodian va matar en el seu atac dues persones, un alumne i un professor, i en va aconseguir ferir 13 més abans de treure’s la vida.

Fins al següent no va arribar a passar tant de temps: uns mesos després, a l’octubre, Robert Poulin, de 18 anys, va obrir foc a l’institut San Pío X d’Ottawa, també a Ontario. L’atac de Poulin, de 18 anys, va concloure amb una víctima mortal i cinc ferits.

Poc abans d’aquest tiroteig, el mateix Poulin havia violat i matat una companya de classe al soterrani de l’escola, història que va quedar plasmada en el llibre ‘Rape of a normal mind’, escrit el 1977 per Christopher Cobb i Bob Avery. Després del tiroteig del col·legi, Poulin es va treure la vida.

Tres anys després, l’escenari va ser l’escola secundària Sturgeon Creek, a Winnipeg, Manitoba. Un jove de 17 anys, estudiant del centre, va acabar amb la vida d’un altre alumne un any més jove. Tot i que va ser detingut, se li van retirar els càrrecs d’homicidi en primer grau a causa dels problemes mentals que l’havien detectat.

El més mortífer de tots els tirotejos que van tenir lloc en terra canadenca va ser un que es va registrar el 1989, a l’Escola Politècnica de Mont-real. Marc Lépine va obrir foc i va estar disparant durant 20 minuts mentre cridava explicant que les feministes havien arruïnat la seva vida. Catorze dones van morir a les seves mans abans que se suïcidés.

El 24 d’agost del 1992, Valery Fabrikant, professor del Departament d’Enginyeria Mecànica de la Universitat de Concòrdia, va matar dues persones i en va ferir tres més amb un arma oculta al seu maletí. Fabrikant va ser condemnat a cadena perpètua sense llibertat condicional durant 25 anys.

El 28 d’abril del 1999, a Taber, Todd Cameron Smith, un estudiant de 14 anys, va matar un estudiant de 17 anys i en va ferir un altre a l’institut WR Myers, inspirat pels tirotejos a la tragèdia de Columbine, als Estats Units, que s’havia produït vuit dies abans.

El 10 desembre del 2004, un home de 47 anys va matar una mestra en un aparcament de l’escola secundària Bramalea a Brampton, Ontario. L’incident va ser considerat com a violència domèstica, però els estudiants de l’escola van estar reclosos durant diverses hores.

El 13 de setembre del 2006, Kimveer Gill va matar un estudiant de 18 anys i va ferir vint persones al Dawson College a Mont-real amb un arma legalment adquirida, abans de treure’s la vida.