El TSJC veu “un atac directe” convocar concentracions davant de la seu

0
Suport irene rigau
EP: Irene Rigau al TSJC
Joana Ortega i Irene Rigau
Joan Mirot

Diu que no pot quedar impassible si volen “influir” en les seves decisions

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) considera “un atac directe i sense pal·liatius a la independència judicial” les convocatòries davant del Palau de Justícia per donar suport a l’exvicepresidenta Joana Ortega i a la consellera Irene Rigau, citades a declarar aquest dimarts com a imputades per organitzar el 9N.

“Resulta encara més inadmissible quan respon a una estratègia afavorida, dissenyada i encapçalada per representants públics, alguns amb funcions de Govern”, sosté un comunicat de la Comissió Permanent de la Sala de Govern del TSJC.

El tribunal considera que “qüestionar de manera interessada que l’actuació dels tribunals de justícia només es deu a interessos polítics, promoure la desconfiança social i pretendre estratègies de pressió constitueixen una negació de les bases” de la convivència política.

La Sala del Govern del TSJC diu que no pot quedar-se impassible quan constata que es convoquen manifestacions i concentracions a la porta del Palau de Justícia “amb l’objectiu de qüestionar la legitimitat dels jutges i a més, pretendre influir en la seva presa de decisions”.

DEURE DE “NO INGERÈNCIA”

Recorda que davant de la Justícia hi ha un “deure de no ingerència” que vincula especialment a aquells que formen part d’altres poders, i per això reclama als polítics responsabilitat, perquè tenen el deure de garantir la convivència en pau i llibertat.

El TSJC admet que les decisions judicials estan sotmeses al control i a la crítica pública, però demana no oblidar la seva funció com a garant de la Justícia, “valor fundacional de l’Estat Constitucional”, i sosté que les seves accions requereixen la confiança de la societat, d’on emana la seva legitimitat.

Convocades per entitats independentistes, unes 500 persones, al costat de dirigents de partits i del Govern, s’han concentrat al matí per donar suport a Rigau; a la tarda, unes 200 han fet el mateix amb l’arribada d’Ortega –en els dos casos han corejat càntics independentistes i de defensa del 9N–, i està prevista una altra convocatòria dijous quan declari el president Artur Mas.