El Vallès Occidental és queixa de les beques menjador

0
Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC)
Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC)
Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC)
Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC)

Demana una gestió més transparent

El Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC) ha demanat un canvi de model en la gestió de les beques menjador individuals perquè sigui més transparent, segons ho han acordat els 23 regidors de Serveis Socials i Educació de la demarcació que s’han reunit aquest dilluns a la seu de l’entitat.

També han exigit un model que garanteixi una homogeneïtzació de criteris a tot el territori, i així es farà arribar la proposta a tots els Consells Comarcals i a la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat, segons ha informat l’organisme supramunicipal en un comunicat.

El Vallès Occidental té 1.584 nens sense aquesta subvenció malgrat complir els criteris de renda, en aquesta línia, el president del CCVOC, Ignasi Giménez, ha indicat que cal començar a pensar en “les beques com un dret i no poden dependre d’una consignació pressupostària”.

Tot i que la Generalitat ha augmentat els recursos no s’han cobert les necessitats, cosa que han atribuït a la distribució d’aquestes subvencions, la Conselleria actualment n’atorga dos tipus: la garantida i la variable.

La diferència està al llindar de la renda de les famílies per accedir-hi, a la primera ha de ser, com a màxim, de 7.880 euros a l’any o de 10.967 euros a l’any, en funció de si s’opta a la totalitat o a la meitat, mentre que per a la segona no han de superar els 16.451.

En aquest sentit, la segona “crea confusió”, ha subratllat Giménez, i n’ha reclamat la supressió, ja que els criteris són diferents en una comarca o en una altra, perquè depenen de la consignació pressupostària i dels criteris de la mateixa comarca, d’altra banda, els representants dels diferents municipis s’han compromès a seguir aportant el 25% del cost total de les beques o fins i tot més.

“Famílies sense resposta”

Per tot plegat, els ajuntaments i el Consell Comarcal del Vallès Occidental es comprometen a treballar junt amb el Departament d’Ensenyament i les entitats municipalistes per tal de poder dissenyar conjuntament un nou model de gestió dels ajuts de menjador. Així mateix, els municipis es comprometen a seguir aportant el pressupost equivalent al 25% -una aportació global de 2,1 milions d’euros- de les beques del seu municipi per tal de no deixar cap infant sense un àpat garantit a l’escola.

El regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Terrassa, Noel Duque, ha assegurat després de la reunió que “tots els municipis sabem que això és un dret i que no hem de dependre d’una consignació. Encara ara hi ha famílies que no tenen una resposta”. Per la seva banda el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Social i Drets Civils de l’Ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez ha explicat que “a Sabadell hi ha 205 casos que s’han quedat sense beca en el tram variable i estem buscant una solució. Hem incrementat la partida per complementar les beques en un 20%”.