Els resultats de les eleccions d’aquest diumenge es llegiran en clau de referèndum i suport al sobiranisme

Els catalans voten aquest diumenge qui volen que sigui el partit al govern espanyol a la pròxima legislatura. Però, més enllà, a Catalunya també es vota, indirectament, per mesurar les forces del sobiranisme a Catalunya. Uns comicis marcats pel brexit i les converses del ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, tenen com a favorit a Catalunya En Comú Podem, la marca de Podemos a Catalunya que abandera el referèndum a Catalunya com una línia vermella per negociar qualsevol tipus de govern a Madrid -malgrat en les darreres hores a Pablo Iglesias, el líder de Podemos, sembla ja no interessar-li parlar de línies vermelles-.

Les dues formacions independentistes en competició, ERC i CDC, no tanquen la porta a aquest referèndum, però consideren que no existiran les majories suficients al Congrés per portar-lo a terme, per la qual cosa aposten per seguir avançat cap a la independència al marge del que faci el pròxim Govern.

La primera fase de la campanya va transcórrer sense gaires sobresalts fins que es van donar a conèixer unes converses polèmiques entre Fernández Díaz i De Alfonso en les que, entre altres qüestions, parlaven de buscar casos de corrupció a ERC i CDC per desactivar el procés sobiranista.

La reacció a aquest assumpte, que va destapar el diari Público, és el que més consens ha generat entre els partits catalans: tots menys el PP han demanat la dimissió dels dos càrrecs, i alguns com ERC i EnComúPodem, han arribat a reclamar també la dimissió del president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy.

A més, ERC, CDC i EnComúPodem han centrat els seus últims missatges a utilitzar aquest cas per captar votants: s’erigeixen com el principal antídot perquè no es puguin repetir episodis com el del ministre i el director, que veuen com una “conspiració”.

 

El Brexit, present aquest diumenge

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea, l’anomenat brexit que els britànics van escollir en referèndum aquest dijous, també ha estat present en el darrer dia de campanya. Els partits unionistes l’han utilitzat per advertir dels perills de “posar en mans dels ciutadans decisions difícils que han de prendre els polítics”. El PP ha anat una mica més lluny encara i ha assegurat que una Espanya governada per Unidos Podemos també deixaria la UE.

Els sobiranistes ERC i CDC han lamentat el resultat de la consulta, tot i que han coincidit a destacar la reiterada aposta del Regne Unit per fer referèndums -el 2014 sobre la independència d’Escòcia i ara sobre aquesta qüestió- mentre critiquen que PP, PSOE i C’s, segueixen negant-se a celebrar un a Catalunya.

Des d’EnComúPodem han alertat que el PSOE utilitzarà el brexit per negociar una gran coalició al·legant la falta d’estabilitat que ha generat el resultat, mentre que C’s ha carregat contra Rajoy per presentar les conseqüències de la decisió dels britànics com “si no fos important”.

Després de les eleccions d’aquest 26J s’obrirà un intens estiu polític a Catalunya: segons el resultat, els partits sobiranistes podrien jugar un paper destacat a l’hora de possibles pactes de Govern, i a més el president català, Carles Puigdemont, haurà de preparar la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà al setembre per donar un impuls al procés sobiranista.

 

Compartir
Article anteriorL’heroïcitat de Frédéric Sausset
Article següentJordi Alba i Piqué donen un toc d’atenció a la premsa
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]