Eleccions a l’Iran

0
Iran eleccions
Els col·legis electorals estan obert des de les 8 hora local i s'hi espera una alta articipació, sobretot de joves. Foto: Jamal Saidi / Reuters.

Des de les 8 del matí, hora local, la població iraniana pot votar en les dècimes eleccions parlamentàries del país

A l’Iran avui és dia d’eleccions. Unes 55 milions de persones podran anar a votar durant tot el dia d’avui. Un dels primers en fer-ho ha estat l’aiatol·là Ali Khamenei, que ha fet una crida a la població per a què vagin a votar. Als comicis d’avui, els iranians i iranianes escolliran al Parlament i l’Assemblea d’Experts.

Aquestes eleccions s’han considerat d’especial trascendència perquè l’Iran s’ha estat aproximant a Occident de diverses maneres, una d’elles amb l’acord nuclear signat fa uns mesos. El govern actual vol demostrar que estan adoptant aquestes mesures amb una finalitat pacífica i que es podrà seguir endavant amb les polítiques d’obertura econòmica, començades per l’actual president Hassan Rouhani, però que s’han vist frenades pel Parlament, on els conservadors tenen majoria.

El Parlament iranià o Majlis està format per 290 persones, que actualment està format per una majoria de l’Assemblea Consultiva Islàmica i presidit per Ali Larijani, del sector més conservador. La societat iraniana haurà d’escollir, llavors, la nova composició del Parlament. Cal tenir en compte, però, que a l’Iran no existeixen els partits i es vota per corrents ideològiques.

Se’n troben dues, que serien els principalistes – que és com es coneix als conservadors – i els reformistes -que aposten per més obertura del país –. Rouhani és del corrent reformista, juntament amb l’expresident Mohammad Khatami i aposten per una liberalització de l’economia i menys intervencionisme de l’Estat iranià. A més, busquen un apropament amb Occident.

Per crear les llistes electorals, aquelles persones que vulguin anar a la candidatura d’alguna circumpscripció es registren per després ser escollits pel Consell de Guardians. En aquestes eleccions, el Consell ha escollit 6.200 homes i 586 dones com a aptes per presentar-se a les eleccions.

A banda d’existir la possibilitat de canviar la composició del Parlament, segurament s’aprofitaran aquestes eleccions per començar a escollir un altre aiatol·là, ja que l’actual ja té 76 anys. Aquest líder és escollit per l’Assemblea d’Experts, que està formada alhora per 88 membres que són els encarregats de proposar el “líder de la Revolució Islàmica de l’Iran”. Ara bé, cal tenir en compte que aquesta decisió no és immediata, ja que el càrrec és vitalici i s’haurà d’esperar fins a la mort d’Ali Khamenei.

El ministeri de l’Interior iranià preveu una participació de més del 70%, tot i que no ha anunciat quan es farien públics els resultats d’aquestes eleccions.