Romeva, a Albiol: “Vostès han petat la democràcia!”

0
Debat entre els candidats de les pròximes eleccions al 27S

 

Debat entre els candidats de les pròximes eleccions al 27S
Debat a 8tv

 

El debat de 8tv va enfrontar aquest dijous a sobiranistes i unionistes

Màrius Carol, director de la Vanguàrdia, encetà el debat electoral d’ahir a 8tv, llançant la pregunta que ocuparia el primer bloc del debat: “Que ens ha portat fins aquí, en aquestes eleccions per acabar parlant de la independència?”

Lluís Rabell, candidat de Catalunya Sí que es Pot, argumentava que el que ens ha fet arribar fins on som són tres reptes fonamentals: “la desigualtat social a Catalunya, degut a les polítiques d’austeritat dels governs PP i CiU, el repte de la regeneració democràtica i la corrupció, i el problema entre Catalunya i Espanya”. L’alternativa de Catalunya Si que es Pot, tal com va mostrar Rabell, és la celebració d’un referèndum amb garanties per donar solució a aquests reptes fonamentals.

Des de Junts pel Sí, Raül Romeva, representant de la formació però no candidat a la presidència de la Generalitat, va concloure que estem davant d’unes eleccions “extraordinàries” per les demandes que han fet durant quatre anys milions de persones, i que aquestes eleccions són diferents a les altres pel referèndum que no va poder celebrar-se el 9N, “degut a l’obstrucció per part de l’estat”.

[quote]CUP: Creu en la declaració unilateral d’independència, considerant que “a l’altre banda no tenim un estat democràtic, que es nega a resoldre el conflicte”[/quote]

El candidat d’Unió, Ramon Espadaler, va afirmar que estem davant d’aquestes eleccions perquè el Partit Popular no ha estat capaç d’afrontar la situació, però des de la seva formació no es pretén la independència, si no el reconeixement de Catalunya com una nació, amb les conseqüents atribucions en les matèries de finançament, llengua i cultura, per tant el canvi de les relacions amb el govern central i la continuïtat dins la Unió Europea.

Miquel Iceta, candidat socialista, va dir que el responsable de trobar-nos davant d’unes eleccions on el tema fonamental és la independència, és el Partit Popular, mitjançant la sentència del Tribunal Constitucional al 2010 i la seva “política re-centralitzadora i escassament respectuosa amb els pobles d’Espanya”. Davant d’un escenari de trencament, creu que “els catalans no volen trencar la relació amb Espanya ni volen seguir amb l’status quo” i la solució que proposa el PSC és que “abans de trencar, es doni la oportunitat a un nou pacte amb l’estat espanyol”.

El candidat del Partit Popular, Xavier García Albiol va declarar responsable de la situació actual al president de la Generalitat, Artur Mas, que “va actuar deslleialment des del 2012, quan Espanya tenia tots els números perquè fos intervinguda i mentre el seu el govern estava treballant-hi, el govern de Catalunya per no assumir la mala gestió va assumir plantar-se i demanar un nou model de finançament”, la qual cosa “va ser una greu falta de responsabilitat constitucional” conclou Albiol. També creu que “s’ha dedicat a escalfar l’ambient”.

Anna Gabriel, número dos de la CUP- Crida Constituent, creu que ens trobem davant d’aquest escenari “per rebel·lió democràtica” i que “la CUP s’enfronta a aquest moment excepcional que amb programa,” i es presenta com un “instrument al servei d’aquesta mobilització popular, d’aquest anhel majoritari”. Creu en la declaració unilateral d’independència, considerant que “a l’altre banda no tenim un estat democràtic, que es nega a resoldre el conflicte”. Finalitzant la seva intervenció va demanar un canvi en les paraules utilitzades, creu que “es necessita parlar de ruptura amb l’estat espanyol, no amb els pobles de l’estat”.

Inés Arrimadas, candidata de Ciutadans, veu les pròximes eleccions i escenari actual com “un problema afegit a la greu crisi econòmica, poques oportunitats dels joves, desigualtat social, índex de pobresa, corrupció política…” i que s’ha arribat a aquest punt degut a que “els partits que han governat a Espanya, han mirat cap a una altra banda” i  va demanar a Mas que “abandoni la ciència ficció on es va instal·lar i afronti els problemes de veritat”.

Un cop finalitzades les intervencions de cada partit, i encetat el debat, Iceta i Rabell van coincidir en que el candidat a la presidència de Junts pel Sí, Artur Mas, no va aparèixer “per esbandir el debat polític entorn la seva gestió, la reforma laboral, l’amnistia fiscal pels ‘xoriços’, l’estabilitat pressupostària..” . Rabell creu també que “no es pot defugir, s’ha d’intentar, unes eleccions no poden substituir un referèndum”.

Albiol i Arrimadas van demanar a la llista de Junts pel Sí, “que deixin el victimisme, no obre quiròfans, no paga els llibres de text, no ajuda una persona dependent”, al que Romeva respon que no es tracta de victimisme, es tracta d’un partit que “trenca amb la democràcia, estat de dret i drets fonamental, a través de la reforma portada al tribunal constitucional per part del PP, que va modificar l’estatut català aprovat per referèndum”. El que planteja Junts pel Sí “és donar resposta a la demanda per part de molta gent de Catalunya, que té un estat en contra”.

Arrimadas, va seguir acusant-los d’utilitzar el “victimisme quan han trencat el diàleg”, al que Romeva va respondre a través d’una cita d’Antonio Machado, “diàleg significa dialogar i escoltar” i que “a les mobilitzacions més massives d’Europa en els últims anys la resposta han estat querelles i amenaces”. Gabriel va afegir que és “una humiliació per part de l’estat espanyol” i que no es simplifiqués el procés en Mas.

[quote]Iceta, es va mostrar contrari a la DUI ja que creu que “seria la via més ràpida al desastre, els costos serien astronòmics”[/quote]

“El que fa terror es quedar-nos com estem”

Així va començar Gabriel en el segon bloc del debat, que va girar entorn la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent. La candidata, va demanar “decència política, em sembla perillós i poc ètic jugar amb les pensions de les persones, les que entenem que són una necessitat estructural d’un país i que no dependran dels treballadors que hi ha, estaran garantides per dignitat”.

Iceta, es va mostrar contrari a la DUI ja que creu que “seria la via més ràpida al desastre, els costos serien astronòmics”, de la mateixa manera que ho van fer els candidats Albiol i Arrimadas, considerant que les conseqüències serien molt dures social, política i econòmicament, fent especial èmfasi en les pensions. Per la seva banda, el candidat d’Unió, Ramon Espadaler, va apel·lar al realisme, “tocar de peus a terra, ja que la unilateralitat ens deixarà aïllats d’Europa i no serà una resposta positiva per a ningú”

També es va tractar la viabilitat econòmica de Catalunya en el procés de transició cap a un nou estat, en la que els candidats del PSC, C’s i PP van dir que no seria possible i segons Albiol correríem el risc de tenir “un corralito com a Grècia”, mentre que Romeva va assegurar que en el marc de transició “seran 18 mesos en els que es seguirà dins el marc espanyol, treballant per adquirí el nou marc legal i poder gestionar els nostres propis recursos”, “anem de seguretat en seguretat” va concloure.

En un moment tens del debat i vàries acusacions creuades entre el Albiol, que acusà Romeva de voler “saltar-se la legalitat”, aquest va respondre a Albiol que “Vostès han petat la democràcia! Han utilitzat la crisi per eliminat l’autogovern de Catalunya, l’han seguit escanyant, han dilapidat la separació de poders, han utilitzat el Tribunal Constitucional per querellar-se contra un president que ha posat les urnes!”

La recta final del debat, va girar en torn a la Unió Europea, encara que la pregunta plantejada “No creuen que la UE lluitarà perquè Catalunya es quedi?”, que havia de servir per guiar el tercer i últim bloc no va ser contestada per la majoria dels candidats, excepte per Raül Romeva, que va assegurar que “no interessa a ningú una Catalunya fora de la Unió Europea”.

Arrimadas i Albiol han compartit que els últims pronunciaments per part de líders polítics com Angela Merkel, Barack Obama o el mateix Margaritis Schinas, portaveu de la Comunitat Europea, deixen clar que Catalunya quedaria fora de la Unió Europea, mentre que Romeva considera que “Europa és un projecte profundament pragmàtic, va dir-se d’Eslovènia que mai entraria a la Unió Europea i l’ha presidit, que Escòcia quedaria fora de la UE i quatre dies abans del referèndum van assegurar que no sortiria, no hi ha cap article en els tractats de la Unió Europea on es parli que Catalunya en quedi fora”. Espadaler, però, creu que “si a tothom li interessés que Catalunya es quedés no es pronunciarien de la manera en que ho estan fent”.

[quote]Romeva: “Vostès han petat la democràcia![/quote]

Gabriel va coincidir amb Romeva en el pragmatisme de la Unió Europea, “els tractats blinden el que blinden fins que es modifiquen”, però d’altra banda creu que “la màxima de que no convé a ningú sortir de la Unió Europea, s’ha de discutir, s’ha de discutir que significa la Unió Europea, si és una unió monetària que nomes serveix a algú, que només ens obliga a pagar el deute per davant de qualsevol política de necessitat…”

Mentre que Rabell aposta per un referèndum amb garanties per la Unió Europea, aprofitava per demanar a la candidata de Ciutadans si aquests també estan a favor de fer un referèndum. “No té sentit”, va afirmar Arrimadas i Rabell la va considerar d’antidemocràtica “vostè no considera que Catalunya és una nació, que no té dret a expressar-se democràtica, són una marca blanca del PP. Són antidemocràtics perquè no permeten fer un referèndum”.

Finalment els candidats van demanar el seu vot a la ciutadania, i en les seves últimes intervencions, que varen girar entorn el debat nacional però també social, es va poder reafirmar que el 27S es duran a terme unes eleccions, si no excepcionals, diferents.