Eleccions Municipals 2015: Vallès Occidental

0

L’endemà de les eleccions al Vallès, i ara què?

(Vídeo de Radio Rubi)

Rubí

La candidata socialista, Ana M. Martínez, ha aconseguit 6 regidors i es manté com la força més votada al ple. “No és el resultat més satisfactori perquè hem perdut 600 vots”, ha explicat Ana Maria poc després de conèixer els resultats, però ha afegit que els socialistes són la “força més votada pels rubinencs”.

ERC, que aconsegueix 5 regidors gràcies als 4.224 vots, “totes les persones que han fet possible que l’independentisme d’esquerres s’hagi situat com a segona força política”.

En tercer lloc irromp Ciutadans ,“Haurem de parlar amb la resta de forces, però nosaltres no volem càrrecs ni cadires, sinó portar a terme el nostre programa electoral per poder executar el canvi que necessita la ciutadania”, ha apuntat Abadías, que no descarta que C’s pugui entrar a formar govern.

Jordi Muntan, el candidat de l’AUP obté el quart lloc amb tres regidors i un 10,45% dels vots , ha explicat que estan “molt contents, era una proposta arriscada, de llarg recorregut, potser ens ha faltat una mica de temps, però crec que hem fet una bona feina”

Convergència i Unió (CiU) i el Partit Popular (PP) són els grans derrotats de la nit, ja que han perdut dos i quatre regidors respectivament, es queden amb dos edils cadascú, ICV també té dos regidors. La sorpresa la protagonitza VR que suma un regidor.

S’obre la finestra de pactes, el que està clar és que l’ajuntament serà d’esquerres per àmplia majoria, veurem si el PSC pacta amb esquerra o AUP, o per contra ERC suma amb AUP i ICV, la partida està en marxa.

El psc perd vots però guanya la cursa Terrassa

El PSC ha guanyat les eleccions municipals a Terrassa on, malgrat perdre dos regidors, ha aconseguit nou representants. Terrassa en comú ha irromput com a segona força amb sis representants mentre que ERC torna al consistori amb quatre representants. CiU es queda amb tres, el mateix nombre que Ciutadans i per davant de la CUP i PP que obtenen un regidor cadascun. La nit electoral de CiU Terrassa va ser una de les més dures que ha viscut la formació a Terrassa. La tristesa estava més que justificada: fracàs.

El líder del PSC comentava, “Malgrat que les dificultats hem guanyat amb uns bons resultats, però és clar que necessitarem pactar i serem generosos i transparents a l’hora de formar govern”, ha assegurat un Ballart eufòric entre aplaudiments i clams dels seus militants a la seu del PSC. També assegurava que no entendria un pacte a quatre per deixar-los fora del ajuntament.

Xavier Matilla, candidat de TeC, per la seva banda, s’ha mostrat eufòric al costat dels simpatitzants una vegada s’han conegut els seus resultats. “Els resultats obtinguts reflecteixen el canvi que demana la ciutadania perquè han coincidit amb un desplomi dels partits tradicionals i a partir d’ara estudiarem si busquem un pacte de govern”.

La coocapital del Vallès Occidental no ha estat excepció a la irrupció de noves formacions fins ara absents en els plens municipals. Terrassa en Comú està integrada per ICV, EUiA, Guanyem, Podem i Procés Constituent i es presentava amb l’arquitecte i expert en urbanisme Xavier Matilla com a candidat. També la CUP i Ciutadans buscaven fer-se en buit en el consistori egarense.

l'efecte bustos pasa facturaSabadell

El Partit dels Socialistes de Catalunya ha estat la força més votada, però amb 12.950 vots, és a dir, perdent més de la meitat dels suports amb els quals comptava l’any 2011 (28.621). El partit que encapçala Josep Ayuso tindrà cinc regidors al consistori sabadellenc pels 13 dels quals disposava fins ara, el líder socialista comentava, “Hem de posar la ciutat per sobre de qualsevol interès. Aquesta serà la nostra prioritat i estem convençuts que per a la resta de candidatures també”, l’efecte Bustos ha passat factura?

Per darrere en nombre de vots ha acabat Unitat pel Canvi a Sabadell, que només s’ha quedat a 339 vots dels socialistes. A banda de l’alcaldable Joan Berlanga, la formació d’esquerres comptarà amb tres regidors més i afirmava, “no ha de tenir cognom després de les etapes Farrés i Bustos”. En aquest sentit, ha assegurat que “aquesta nova etapa ha de ser la del retorn de la ciutadania”.

De fet, seran quatre els partits que tindran quatre representants a la plaça Sant Roc: Esquerra Republicana, Crida per Sabadell, Convergència i Unió i la pròpia Unitat pel Canvi. En el cas dels republicans, és el partit que irromp amb més força a l’Ajuntament (tenint en compte que Unitat tot i no presentar-se el 2011 és hereva d’un ICV-EUiA que comptava amb quatre regidors). ERC ha passat dels 2.378 suports de fa quatre anys als 12.426 vots actuals. La Crida ha aconseguit el suport del 13’2% dels sabadellencs que avui han acudit a les urnes, mentre CiU perd un dels representants obtinguts el 2011.

L’altra gran entrada al ple municipal és la de Ciutadans, que de no tenir representació passarà a comptar amb tres regidors gràcies al 12% dels vots sumats. Les dues últimes formacions que han aconseguit regidors al futur consistori són Guanyem, que ha sumat 5.398 vots (6’5%), el que suposa dos representants al ple; i el Partit Popular, que passa dels tres regidors del 2011 a només un: l’alcaldable Esteban Gesa. Tot plegat en unes eleccions municipals a les quals han votat el 55,15% dels ciutadans amb dret a vot, el que implica un increment de gairebé cinc punts respecte a els últims comicis (50’2%).

la cup irromp amb força
tot sant cugat

Sant Cugat

CiU ha guanyat les eleccions municipals a Sant Cugat, però ha perdut la majoria absoluta després de passar de 15 a 11 regidors. La CUP, amb quatre regidors, es converteix en la segona força del ple municipal i Ciutadans (C’s) entra a l’Ajuntament per primera vegada amb tres representants. ERC-MES torna al consistori amb tres candidats, mentre que ICV-EUiA repeteix resultats amb dos regidors. El PSC i el PP perden pes i es queden amb un sol representant. VOX-FiV, la uaSC i Solidaritat han quedat lluny del 5% de vots necessari per entrar al ple.

Conesa ha assegurat que no poden estar satisfets amb els resultats de la federació i que cal obrir ‘un període de reflexió‘. Segons Conesa, la situació de la federació a àmbit nacional els ha pogut passar factura.

La CUP ha passat en cinc anys de no ser present al ple a convertir-se en la segona força de Sant Cugat, ara en coalició amb Procés Constituent. La cap de llista, Núria Gibert, ha assegurat que ara assumeixen el paper de ‘líders de l’oposició’.

Els candidats de Ciutadans i els seus simpatitzants han viscut el recompte de vots entre aplaudiments i abraçades que s’han incrementat a mesura que s’avançava cap a la dada final. El cap de llista del partit, Aldo Cirprián, s’ha mostrat eufòric pels resultats aconseguits, que li permeten irrompre al ple municipal per primera vegada després de dos intents fallits.

L’alcaldable de la llista independentista, Mireia Ingla, ha posat el valor el fet que el seu partit torni al ple, però no s’ha posicionat sobre un possible pacte amb CiU ja que això ho han de discutir en assemblea. La cap de llista d’ERC-MES ha explicat que, al marge de l’acord de govern que pugui haver-hi, sempre treballaran ‘al costat d’aquelles forces que facin tot el possible i més’ per guanyar el 27S i construir la república catalana.