Els bancs espanyols, a examen

2
test estres banca espanyola 2016
Ana Patricia Botin, presidenta del Banc Santander, una de les entitats sotmeses al test d'estrès europeu | Foto: Europa Press

Els principals bancs espanyols es sotmeten al test d’estrès que l’Autoritat Bancària Europea realitzarà a tota Europa durant el 2016

Banc Santander, BBVA, Criteria Caixa Holding (matriu de CaixaBank), BFA Tenidora d’Accions (matriu de Bankia), Banc Popular i Banc de Sabadell seran els sis bancs espanyols que prendran part en els test d’estrès als quals l’Autoritat Bancària Europea (EBA) sotmetrà a 53 entitats europees el 2016.

D’aquesta manera, Espanya serà el segon país, al costat de França, que més bancs sotmetrà a l’examen coordinat per l’EBA en cooperació amb les autoritats nacionals i el Banc Central Europeu (BCE), només per darrere dels deu bancs alemanys que participaran en els test i per davant d’Itàlia, amb cinc entitats, Països Baixos, Regne Unit i Suècia, amb quatre cadascun.

Dels 53 bancs de la UE que seran examinats el 2016, un total de 39 entitats es troben sota supervisió del BCE, que ha destacat que la mostra proposta de bancs que seran examinats cobreix el 70% dels actius bancaris de l’eurozona.

Els test d’estrès començaran a realitzar-se el mes de febrer vinent, quan l’EBA publicarà la metodologia, així com les plantilles de l’examen i els escenaris definitius aplicats.

“El resultat de l’exercici, incloent els resultats individuals de cada banc, serà publicat al començament del tercer trimestre del 2016”, ha indicat el BCE.

D’altra banda, l’institut emissor de l’eurozona ha precisat que en el cas d’aquelles entitats significatives que no participin en els test d’estrès de l’EBA, el BCE portarà a terme les seves pròpies proves d’esforç, amb una metodologia consistent amb la de l’EBA, tot i que “tindran en compte la menor mida i complexitat de les esmentades entitats”.