Torb i Virós han quedat en segon lloc en la campanya organitzada per la Casa de l’Ós Bru

Esmolet i Boet han estat els noms elegits per a dos cadells d’ós nascuts al Pirineu el 2014 en la campanya organitzada per Casa de l’Ós Bru dels Pirineus d’Isil, el centre d’interpretació vinculat al Parc Natural de l’Alt Pirineu, que ha demanat fa unes quantes setmanes vots per internet per batejar-los.

La campanya per posar nom als fills de la femella Caramelles i el mascle Pyros ha rebut 1.273 vots per internet, 639 de paraules típiques de les comarques del Pallars i 634, de topònims de la zona dels plantígrads, segons ha explicat de la Casa de l’Ós Bru aquest dilluns en un comunicat.

Esmolet, una paraula que en pallarés significa persona llesta i estrambòtica, i el topònim Boet, amb el 42,4% i el 41,1% de vots a favor dels 639 i 634 emesos, respectivament, han estat els noms elegits.

Els guanyadors del concurs, (126 votants d’Esmolet i 122, de Boet) tenen una entrada gratuïta per visitar el centre d’interpretació i dos d’ells han aconseguit dues rutes familiars pel parc acompanyats de la patrulles que habitualment segueixen a l’ós bru a Catalunya.

Entre les paraules que han tingut més vots, en segon lloc ha quedat Torb, que significa en pallarés vent arremolinat amb neu, i el topònim Virós.

A més distància han quedat altres propostes com les paraules pallareses Borruscall (nevada lleugera que enfarina el paisatge), Pigal (pedra arrodonida) i Fifonet (algú que sembla que treballa molt i no fa res), a més dels topònims Aulà i Noarre.

La Casa de l’Ós Bru dels Pirineus també té previst organitzar un concurs per als cadells nascuts el 2015, tot i que en aquesta ocasió només participaran alumnes de les escoles del territori.

Aquesta campanya forma part del projecte PirosLife iniciat el 2014 que pretén contribuir a la conservació i la divulgació de l’ós bru als Pirineus.

Ho coordina la Generalitat i participen també el Conselh Generau d’Aran, Forestal Catalana, la Universitat de Lleida (UdL) i la Fundació Ós Bru.