Els conservadors, favorits per revalidar govern a Portugal

0
El primer ministre, Passos Coelho, en un dels darrers mítings de campanya | Foto: PSD
El primer ministre, Passos Coelho, en un dels darrers mítings de campanya | Foto: PSD
El primer ministre, Passos Coelho, en un dels darrers mítings de campanya | Foto: PSD

El govern de Passos Coelho sembla, segons les enquestes, revalidarà la confiança en les eleccions a Portugal

Aquest diumenge, els portuguesos són cridats a les urnes en unes eleccions generals marcades per l’economia.  Malgrat el rescat de 2011 sembla quedar enrere després de la retirada de la ‘troika’ aquesta setmana del país, no sembla que l’austeritat tingui data de caducitat després de la cita electoral. Cap dels dos partits amb opcions de guanyar les eleccions, conservadors i socialistes, han parlat de mesures anti-austeritat.

Com dèiem, malgrat el PIB de 2014 va créixer un 0,9% i el de 2015 està previst que ho faci en un 1,5%, Portugal no vol tornar a tenir a Lisboa els ‘homes de negre’ com es coneixen als responsables del rescat que Portugal va demanar entre finals de 2010 i principis de 2011. Segons els sondejos, son els conservadors de l’actual primer ministre Pedro Passos Coelho els que tenen més possibilitats de continuar al govern. Precisament els conservadors han parlat durant la campanya electoral de retirar les mesures d’austeritat de forma gradual, alleujant la càrrega fiscal progressivament, però mantenint el control sobre la despesa pública, segons informa El Periódico. Tal i com explica aquest diari, els conservadors no estan pendents d’estimular la demanda interna, perquè com apunten les dades abans exposades, aquesta ja està repuntant.

Per la seva banda, el Partit Socialista, liderat per l’ex alcalde de Lisboa  Antonio Costa, aposten per ‘anar una mica més de pressa’, especialment en la recuperació del nivell salarial per als treballadors públics d’abans de la crisi. Els socialistes també aposten per fer arribar la recuperació econòmica als ciutadans en forma de baixada d’impostos. Malgrat això, no sembla que els socialistes tinguin per la mà el govern. Segons Público.es, els conservadors de Passos Coelho podrien obtindré el 38% dels vots, mentre que el recolçament als socialistes pot estar entre  el 29 i el 33 per cent. Com en quasi totes les eleccions, caldrà veure quin paper juguen els indecisos per saber el resultat final.

Recuperació moderada

La història electoral recent demostra que la crisi a Europa, i més encara les polítiques d’austeritat, han passat factura als governs que les han gestionat. Tot i que Passos Coelho sembla que repetirà al capdavant del govern de Portugal, encara esta tot per dir. En el seu favor estan les dades del darrer any. Després de quatre anys de condicions d’austeritat força dures pels portuguesos, el creixement del PIB i la davallada de l’atur semblen somriure i legitimar les seves decisions. Precisament és a l’atur on Portugal pot treure més pit, passant del 18% en el pitjor moment de la crisi a l’actual 12%. Això sí, alguns experts parlen d’estadística falsa, ja que, com a Espanya, hi ha agut molt èxode de persones buscant treball a l’estranger, el que a pogut ajudar molt a aquesta davallada.

Sembla que la confiança en el treball de Passos Coelho i els indecisos  marcaran el resultat que es doni aquest diumenge a la nit. A Brussel·les, per la seva banda, no sembla que aquests comicis preocupin massa ja que, governi qui governi, semblen els principals partits estar convençuts de que l’austeritat és la millor (o l’única) opció per a les polítiques econòmiques dels propers anys a Portugal.

Compartir
Article anteriorSentència ferma de 15 anys per a Yuyee, dona de Frank Cuesta
Article següentUna victòria per mantenir el liderat
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]