Els currículums dels consellers d’ERC

0
Junqueras independència
El president d'ERC, Oriol Junqueras. Diari Català (Foto: Europa Press)

Ahir es van anunciar els primers noms del govern de transició de Puigdemont, on els republicans hi tindran cinc conselleries i la vicepresidència

Ahir es va presentar el que seria el nou govern que, com Carles Puigdemont va puntualitzar, serà temporal. L’Executiu estarà constituït per tres grans blocs o comissions, que consisteixen en Economia i Governació, Estat del Benestar i d’Afers Exteriors, institucionals i Transparència. Tant els noms de la primera comissió, presidida per Oriol Junqueras, com la darrera, amb Raül Romeva al capdavant, han estat proposats per ERC.

Els republicans, a més, tindran les conselleries de Treball, Afers Socials i Famílies; Agricultura; Salut; Justícia i Afers Exteriors. Els candidats que prendran el càrrec són joves i amb carreres professionals estretament relacionades amb les àrees que encapçalaran.

Oriol Junqueras, vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda

El fins ara líder d’Esquerra Republicana assumirà la vicepresidència única, a més de controlar la comissió d’Economia i Governació i ser el conseller d’Economia i Hisenda. El que va ser alcalde de Sant Vicenç dels Horts va començar a militar al partit l’any 2011, tot i que al 2007 ja era regidor a la localitat i al 2009 va passar a ser eurodiputat d’Esquerra dins l’Aliança Lliure Europea fins el 2011, quan va assumir la presidència del partit.

Va cursar estudis d’Econòmiques a la Universitat de Barcelona, tot i que després es va especialitzar en Història. Es va llicenciar en història Moderna i Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 1996 i sis anys després hi va obtenir el doctorat en Història del Pensament Econòmic.

Oriol Junqueras ocupa un dels càrrecs més importants dins del govern, a més de presidir una de les comissions clau. Tenir el líder del que havia estat l’oposició fins a les eleccions del 27S aportarà cert contrapès i control a la presidència de Puigdemont i, en general, al govern de Convergència.

Raül Romeva, conseller d’Afers Exteriors

Tot i que el cap de llista de Junts pel Sí es presentava com a independent en aquestes eleccions, ERC ha enviat el seu currículum juntament amb els dels militants del seu partit. Romeva és l’únic que ha escrit la seva trajectòria en primera persona i ho ha fet seguint el seu estil retòric i literari. A banda de remarcar la seva experiència professional, destaca la seva família i la seva afició – que podria haver estat la seva feina – als esports.

El que va ser diputat d’ICV va estudiar Ciències Econòmiques i després es va especialitzar en Economia Internacional i Desenvolupament, el que el va portar finalment a doctorar-se en Relacions Internacionals. Ha exercit com a professor d’aquesta matèria i ha experimentat sobre el terreny treballant per la Unesco tant a Catalunya com a Bòsnia i Hercegovina, a més de per Intermón Oxfam.

Des de 2004, va estar com a eurodiputat a Brussel·les dins el grup dels Verds/Aliança Lliure Europea (ALE). Romeva va estar al Parlament Europeu durant dues legislatures i va arribar a ser vicepresident del grup dels Verds/ALE. Va formar part de diverses comissions, com la d’Afers Exteriors, Política Interior i Immigració, Drets Humans o Seguretat i Defensa.

No va ser fins el mateix 2015 que Romeva va passar a formar part d’Òmnium Cultural per poder participar de la campanya Ara és l’hora. És en aquell moment, al juliol, quan li van proposar encapçalar la llista de Junts pel Sí.

Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies

Secretària general de la UGT de les comarques gironines fins al setembre, Dolors Bassa és mestra i llicenciada en psicopedagogia. Fins l’any 2002, quan va començar dins l’àmbit sindical, va exercir com a professora de primària a diverses escoles. També ha participat en diversos consells, com el de Formació Professional (2007-2013) o la direcció del Servei d’Ocupació (2006-2014) a la Generalitat de Catalunya.

La seva funció com a cap de la conselleria se centrarà bàsicament en gestionar el pla de xoc que el Govern ha d’impulsar en un futur com a condició exigida per la CUP. El seu càrrec sindical i el seu activisme polític en diversos àmbits, com el de la igualtat, l’ocupació o el laboral fan que Bassa sigui una candidata idònia per encapçalar aquesta conselleria.

Carles Mundó, conseller de Justícia

És llicenciat en Dret i porta exercint com a advocat des de 1998. Actualment és l’encarregat de l’àrea de Dret Civil del Bufet Vallbé de Barcelona. Mundó té experiència també en l’àmbit polític, ja que va ser cap de gabinet a Educació i a Cultura durant els governs del tripartit, a més d’haver estat regidor per ERC a l’Ajuntament de Gurb (Osona) des de 1999 fins el 2015.

També va exercir com a Secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat entre 2008 i 2011 i ha estat un dels impulsors de l’Associació Drets, dedicada a denunciar els actes de catalanofòbia.

Toni Comín, conseller de Salut

El substitut de Boi Ruiz és llicenciat en Humanitats, Filosfia i Ciències Polítiques. Exerceix com a professor associat a ESADE des de 2001 i ha estat diputat al parlament en dues legislatures, entre 2004 i 2010.

Aquest independent presentat per ERC va ser el president de la Comissió de Peticions, vicepresident sobre la Comissió d’estudi sobre la Globalització, a més de portaveu de les comissions de Cooperació i Solidaritat i d’Economia. Ha participat també com a ponent de diverses lleis com la de Prestacions Socials o la de reforma de la ILP i ha estat president de la Comissió Governamental de la Renda Mínima d’Insercció.

El nom de la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, es va saber després de tots aquests. Serret substituirà al convergent Jordi Ciuraneta. Va ser regidora d’Esquerra a Vallfogona de Balaguer i actualment és coordinadora tècnica de la Fundació Món Rural.