Els detinguts de Daesh eren d’una xarxa altament professionalitzada

0

Havien fet “amenaces concretes” sobre França i Espanya

El ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, ha explicat que les dues persones detingudes per la seva integració en el Daesh –Estat Islàmic– aquest dimarts a la matinada a Catalunya i Canàries formaven part d’una cèl·lula “altament professionalitzada” dedicada a reclutar i adoctrinar jihadistes.

En declaracions aquest dimarts al matí abans d’un acte de campanya a Sant Boi de Llobregat, ha explicat que el detingut a Mataró (Barcelona) té 32 anys i l’arrestada a Pájara (Fuerteventura) en té 19; els dos són de nacionalitat marroquina amb permís de residència a Espanya.

Estaven en contacte directe amb dirigents de Síria i havien prestat jurament de fidelitat al Daesh i a l’autoproclamat líder del califat, Abu Bakr al-Baghadi, ha informat.

Difonien per internet molta documentació multimèdia –amb ànim de reclutar però també de formar en l’ús d’arma llarga i explosius– i havien fet “amenaces concretes” sobre França i Espanya, tot i que el ministre no ha volgut donar més detalls en aquest punt perquè la causa està sota secret de sumari i l’operació continua oberta.

Fernández Díaz ha explicat que aquests dos presumptes jihadistes s’emmarquen en l’estratègia que últimament està portant a terme el Daesh de captació de dones i homes joves amb formació a través d’internet que no requereix el seu desplaçament a zona de conflicte.

Després de preguntar-li si els dos estaven en condicions d’atemptar, ha respost que cometre un atemptat depèn de moltes circumstàncies, però que sí que havien passat “el llindar del límit de la radicalització“: el jurament al Daesh, que no té volta enrere en el seu compromís amb l’organització terrorista.

En els registres, en aquesta operació que dirigeix l’Audiència Nacional, s’ha confiscat molt material informàtic, entre el qual hi havia imatges d’execucions del Daesh “acompanyades d’una clara apologia i humiliació a les víctimes”.

Els investigadors portaven mesos sobre la pista d’aquests dos presumptes jihadistes i l’operació s’ha efectuat quan l’autoritat judicial ho ha considerat més oportú, segons el ministre, que ha destacat que ara ja són 100 els detinguts per jihadisme aquest any, “cosa que posa de manifest l’eficàcia dels serveis antiterroristes”.

50 INVESTIGACIONS

També ha informat que els serveis d’intel·ligències estudien ja més de 50 trucades ciutadanes a través de la campanya posada en marxa per Interior per avisar anònimament de casos de radicalització jihadista, tot i que les dues detencions d’aquest dimarts no parteixen d’aquesta campanya, sinó d’una operació de fa mesos.

Ha explicat que, de totes les trucades rebudes en la campanya ‘Stop Radicalismes‘, n’hi ha ja 50 que mereixen ser investigades i s’han enviat a les unitats d’intel·ligència, per indicis importants que “podrien ser persones immerses en processos de radicalització”.