Els imprescindibles de Podemos per pactar

0
Pedro Sánchez Pablo Iglesias pactes
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias durant la primera reunió de negociacions. Foto: Europa Press.

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, va presentar ahir el programa amb les mesures que s’han d’aplicar si el PSOE vol formar govern amb ells

El Secretari General de la formació morada, Pablo Iglesias, sol anar un pas per davant pel que fa a les negociacions. Primer es va oferir al líder socialista Pedro Sánchez com a Vicepresident d’un govern en coalició, mentre que ara ha presentat juntament amb el seu equip un programa detallat amb les mesures que creuen que són necessàries per poder seguir endavant amb les negociacions.

De fet, el portaveu socialista al Congrés, Rafael Hernando, es va mostrar enfadat a la compareixença posterior a la rebuda del programa, i va afirmar que Iglesias ha d'”abandonar el paper que no li correspon”. De moment, en l’únic punt que han cedit Pablo Iglesias i els seus és en el de seguir negociant tot i que Ciutadans hi segueixi present; en realitat, el Secretari General de Podemos veu de “responsabilitat” que els de Rivera s’abstinguin durant la votació d’investidura del “govern del canvi”.

El document amb el programa presentat planteja uns canvis notables tant a l’estructura governamental del país com en el model territorial. Des del partit també es plantegen les reformes econòmiques necessàries i hi presenten una memòria econòmica adjuntada per demostrar que el que proposenn és viable.

Referèndum “imprescindible”

El punt del programa que més polèmica ha causat i que separa d’una manera més accentuada a Podemos del PSOE és la demanda “imprescindible” d’un referèndum a Catalunya, que s’hauria de fer a la primera part de la legislatura i amb una pregunta “única i clara” que fixi la posició de la ciutadania catalana davant “el futur polític de Catalunya”.

Segons s’explica en el document, aquesta consulta haurà de comptar amb “totes les garanties democràtiques, jurídiques i logístiques que permet i empara l’article 92 de la Constitució espanyola”, on s’estableix que les decisions d’especial trascendència “podran ser sotmeses a un referèndum”. A més, al programa també s’aclareix que el procés de consulta serà tant per Catalunya com a “aquelles nacions que ho hagin plantejat amb especial intensitat”.

Aquest referèndum va directament lligat a la creació del Ministeri de la Plurinacionalitat, Administracions Públiques i Municipalisme, que segons l’equip programàtic posaria les bases d’una “segona transició”. La creació d’aquest Ministeri, a banda de la celebració de la consulta a Catalunya, comportaria també canviar l’article segon de la Constitució de l’estat, on es diu que Espanya és una nació única, el que es substituiria per un Estat plurinacional.

Correccions “urgents” de l’estructura d’Estat

A la presentació del programa al seu web, Podemos remarca que “portaran a terme una redefinició de la Vicepresidència del Govern com un espai d’acció política orientada a la defensa dels drets socials i polítics”. Aquest és el càrrec que Pablo Iglesias ha demanat ocupar, i des d’on es produirien els canvis més substancials en la manera de concebre l’Estat.

La Vicepresidència seria única i faria que desaparegués el Ministeri de la Presidència, el que faria que Iglesias tingués sota el seu control el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) i el BOE. A més, les secretaries d’Estat de Comunicació i de Relacions amb les Corts estarien sota les seves competències.

Pablo Iglesias vol crear també una secretaria d’Estat de Lluita contra la Corrupció i Crim Organitzat, ja que creuen que “no es pot tolerar més que qui ha emparat i nomenat els corruptes segueixin a les institucions”.

Una altra de les mesures proposades és que la Policia Judicial deixés de dependre del Ministeri de l’Interior, punt especialment sensible ja que és un dels ministeris que PSOE voldria conservar i perdria una part de control, tot i que petita. La idea és que la unitat de Policia Judicial “estigui adscrita funcional i temporalment als jutjats o tribunals”, ja que fins ara depenen del jutge instructor i del Ministeri.

Redistribució i polítiques fiscals

Per aconseguir “afrontar la precarietat laboral, l’atur” i “les retallades en els serveis socials” una de les mesures necessàries és el canvi en les polítiques econòmiques i fiscals. En un principi, tant PSOE com Podemos havien declarat que coincidien en alguns punts, però el cert és que la proposta dins el programa queda lluny dels objectius socialistes.

Pel que fa a la configuració dels pressupostos, Podemos planteja no acatar les mesures imposades per Brussel·les però primerament parlant-ho amb les autoritats econòmiques europees. Diuen que no és possible reduir el dèficit en menys d’un 2,2% fins 2019, a més de remarcar que el rescat ha de ser pagat pels bancs, per la qual cosa es cobraria un impost exclusiu a les entitas financeres que portarien a tornar els 40.000 milions d’euros del rescat en dues legislatures.

A més, per recaptar més aposten per fer una reforma fiscal progressiva amb modificacions de l’IRPF com a principal punt. Aquesta reforma consistiria bàsicament en augmentar “els trams per fer la declaració de la renta” i així millorar “la progressivitat de l’impost”.

Entre les prop de 100 pàgines del document es troben altres punts que poden arribar a ser també incòmodes per al PSOE, com la designació d’alguns càrrecs “per consens” – com la direcció de l’Agència Tributària o el governador del Banc d’Espanya -, a més de la distribució dels 15 Ministeris que ha marcat Podemos entre socialistes, els d’Iglesias i Izquierda Unida-Unidad Popular.

De moment, Pablo Iglesias es reunirà durant tota la setmana amb els grups parlamentaris, inclosos aquells amb què Pedro Sánchez no vol pactar, com ERC i Democràcia i Llibertat. A més, espera que el líder socialista es reuneixi amb ell dijous com a màxim per deixar clars els punts en què estan d’acord i començar a concretar si són realment possibles unes negociacions efectives o no.