Els lloguers s’encareixen un 17% a Barcelona

0

Els preus dels habitatges de lloguer tornen a pujar després de set anys de descensos

Les principals plataformes immobiliàries han fet públic aquest dilluns un informe sobre l’estat del mercat immobiliari del lloguer. En aquest sentit, s’afirma que la recuperació de la construcció s’ha fet notar també en els lloguers. I doncs, després de set anys de caigudes sostingues, durant el període de recessió econòmica, les rentes han patit un repunt global del 3%. Un increment que sobretot s’ha produït a les grans ciutats. Més concretament, la ciutat comtal ha patit un ascens de fins el 17% en el preu dels lloguers dels habitatges. També, Madrid, Màlaga, o Palma de Mallorca han seguit el mateix procés. De fet, la quantiosa demanda d’aquest mercat que encara no ha estat absorbida per l’oferta, malgrat hagi augmentat, explica també aquest encariment. I, de retruc desperta l’interès dels inversors.

En aquest sentit, la immobiliària Tecnocasa recollia en un informe que un terç de les famílies que cerquen casa volen arrendar-la. De fet, el creixement de la taxa d’atur i el descens dels salaris ha propiciat que milers de persones apostin pel lloguer, l’única opció que es poden permetre. Espanya ha estat tradicionalment un país de propietaris, i ho continua sent. Durant el boom immobiliari el 80,6%, segons l’Eurostat, dels ciutadans vivien en una llar comprada. Ara, aquest percentatge s’ha reduït lleument fins al 78.8%. Una tradició que ens apropa més a la cultura dels països de l’Europa de l’est que a Alemanya o Àustria, on compra i lloguer es reparteixen el mercat a parts iguales. Ara, els lloguers mostren signes de recuperació després d’haver-se abaratit un 25% en els darrers set anys.

Lloguers a la baixa

No obstant això, no a tots els indrets de l’estat espanyol els lloguers mostren una tendència a l’encariment. De fet, n’hi ha que continuen disminuint el seu preu. És el cas d’algunes comunitats com Galicia, on les rentes en el darrer any han experimentat un descens del -3.7%, Extremadura, amb un -3.4%, Astúries, Castella i Lleó o Castella-La Mancha. Quin n’és el motiu? Doncs es tracta d’aquelles regions on el boom immobiliari va ser més pronunciat, alhora que actualment s’hi està produint una reducció de la població, bé perquè són nacionals que marxen a l’estranger o bé perquè són immigrants que tornen al seu país d’origen, que redueix la demanda. En línies generals, emperò, els preus es van incrementar en les deu principals ciutats d’Espanya. Entre elles, lidera la llista Barcelona on els lloguers s’han encarit un 17%, situant-se a nivells pre-crisis. Alguns agents assenyalen l’impacte turístic com a raó principal de l’increment. Finalment, per Comunitats Autònomes és Catalunya, Balears i Madrid les tres regions on més s’apugen els lloguers.