Els menús escolars augmenten la presència

0
fruites als menjadors
DANIEL LINARES/FLICKR
fruites als menjadors
DANIEL LINARES/FLICKR

De verdures, hortalisses i fruites

Als menús escolars que se serveixen en els centres educatius catalans han augmentat la presència de verdures, hortalisses i fruites, segons la memòria del Programa de Revisió de Menús Escolars (PReMe), elaborada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat).

El document va avaluar el 2014 aproximadament mig miler de menjadors –457 programacions revisades- que engloben 65.000 alumnes amb la finalitat de millorar la qualitat dels menús, ha informat aquest divendres la Conselleria de Salut en un comunicat.

Respecte al 2012, s’ha doblat la presència diària d’aliments frescos -fruites i hortalisses-, al passar d’un 56,4% a un 97,2%; la de verdures i hortalisses ha crescut del 73% al 97,4%, i ha augmentat el nombre de centres que compleix les freqüències recomanades de peix, carn, llegums, ous i fruita fresca.

El peix al segon plat ha passat del 85,4% el 2012 al 96,6% el 2014; la carn, del 77,8% al 94,8%; els llegums, del 84,5% al 88,7%; els ous, del 61,7% al 80,5%, i la fruita fresca (quatre o cinc peces per setmana), del 41,8% al 65,9%.

També ha incrementat l’ús d’oli d’oliva per amanir -del 87,2% al 91,7%-; hi ha un alt percentatge de programacions que compleixen les freqüències recomanades de carns amb greixos -92,9%- i fregits -93,1%-.

A més, molts centres disposen de màquines expenedores d’aliments i begudes accessibles als alumnes, tant de Primària -1,5%- com de Secundària -4,8%-.

Salut Pública també ha apuntat alguns aspectes a millorar: més ús de l’oli d’oliva per cuinar -40,1%-; millorar la presència d’ous als segons plats -80,5%-; d’amanida com a guarnició -61,2%-; de fruita a les postres -65,9%-, i la presència de precuinats, ja que és adequada en el 79,1% dels casos.