Els Mossos controlen 900 perfils sospitosos de vincles jihadistes

0

No tenen informació que el terrorista fugit de París es trobi a Catalunya o Espanya

Sobre el terrorista buscat per les autoritats franceses Abdeslam Salah, ha detallat que els va arribar una comunicació aquest diumenge de les autoritats policials franceses per via del centre de coordinació policial duaner que comunica “que aquesta persona ha fugit i que està en crida i cerca, per detenir-lo“.

“D’això no en podem inferir que hi hagi cap notícia que és aquí“, ha indicat, per afegir que han investigat el seu perfil sense trobar que aquest home tingui cap referent a Catalunya, ni ha viscut ni ha estat identificat en aquesta comunitat.

Ha descartat que el cotxe localitzat a Vidreres amb diverses plaques de matrícula i documents d’identitat tingui relació amb els atemptats, si bé “en un primer moment per temporalitat s’havia de mirar”, i ha indicat que està relacionat amb el tràfic de drogues.

Ha recordat que hi ha 750 punts d’interès policial vigilats pels Mossos, entre els quals hi ha edificis sensibles per als interessos de França, Rússia, Israel, el Regne Unit, Marroc i els Estats Units, els “més amenaçats” i que reben una atenció especial.

SENSE RETORNATS DE SÍRIA A CATALUNYA

Sobre el risc a Catalunya de les persones retornades de Síria, ha indicat que 30 persones han sortit cap a aquest país i cap ha tornat, mentre que a França, de 1.700 persones que han estat a Síria, n’han tornat 250, i a tot Espanya, de 130 n’han tornat 25 “i totes són a la presó o sota control policial”.

Trapero ha assegurat que la coordinació és immaculada amb la resta de cossos i forces de seguretat de l’Estat, tot i que ha admès que “tot és millorable a la vida, però és un tema suficientment seriós perquè tots anem a l’una”.

Ha indicat que no està d’acord amb el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que Catalunya tingui més risc d’atemptat terrorista que Espanya.

Segons Trapero, Catalunya té uns 70 centres d’orientació salafista –la que fa una interpretació més “extrema” de l’islam–, però això no vol dir que aquestes persones assumeixin l’ús de la violència.

A més, a Catalunya hi ha mig milió de persones de religió musulmana, però això “no és sinònim de més risc”, ja que, segons la seva opinió, a Catalunya i Espanya, i especialment a la primera, el nivell d’integració és més rellevant que a França.