Els experts consideren que les estratègies dels partits espanyols no seran tan dures com al 20D i buscaran més obrir portes

La convocatòria de noves eleccions a Espanya pel proper 26 de juny comporta una nova campanya electoral que sembla haver començat ja. Ara, a diferència de la del 20D, els partits tenen un seguit d’arguments per utilitzar al seu discurs que no tenien en aquell moment. Tots els moviments i declaracions que els diferents líders han realitzat durant la que ha estat la legislatura més curta de la legislatura són suficients per a que els estrategues dels diferents partits entenguin que allò que van fer al desembre potser no funciona aquestes setmanes prèvies al 26J.

El primer que han intentat fer tots els partits és carregar la culpa d’aquesta repetició d’eleccions en altres. El PSOE ha acusat a Podemos de no facilitar la investidura de Pedro Sánchez en base al pacte amb Ciutadans. Podemos considera que són els socialistes els culpables per no haver prioritzat la formació d’un govern d’esquerres. Per la seva banda, Ciutadans culpa al PP d’immobilisme mentre que els populars acusen tots els partits alhora per no permetre el govern de la llista més votada.

Un cop han deixat ben clara la seva postura en aquest sentit, els partits aposten ara per un to més suau i menys bel·ligerant en aquesta campanya respecte la del 20D. Així ho veuen diferents experts, entre ells el catedràtic de la Universitat de Barcelona (UB), Jordi Matas, que considera que si bé durant la campanya del desembre “hi va haver masses línies vermelles”, ara espera que els partits “prepararan el terreny per a la negociació”.

 

On ahir deien negre…

En aquest sentit s’entenen les declaracions dels diferents candidats en els darrers dies. Si al dia següent de reunir-se amb el rei Felip VI el líder del PSOE, Pedro Sánchez, admetia que havia estat un error dir “indecent” a Mariano Rajoy, aquest dimecres el líder de Podemos, Pablo Iglesias, reconeixia que no hauria d’haver fet referències a la “calç viva” al referir-se a l’expresident Felipe González al Congrés. “Un cop els partits han viscut les dificultats de pactar, el discurs ara s’enfocarà cap als possibles pactes”, valora Jordi Matas, que participa a la UB al grup de recerca de ‘governs en coalició’.

Està clar que és el primer cop on el pacte és obligatori al Congrés espanyol, que sempre havia estat marcat pel bipartidisme. Ara, tant a dreta com a esquerra, és fa necessari arribar a acords per poder governar. Aquesta sembla la principal lliçó apresa per tots els partits, que “estaran més oberts a l’acord perquè ara saben que és inevitable”, en paraules de Francesc Pallarès, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

“Les enquestes marcaran el discurs”, considera Jordi Matas, catedràtic de la UB

Respecte a les estratègies concretes de cada partit, Pallarès considera que el PP continuarà amb un discurs de to baix, a l’espera de tornar a ser primera força i utilitzar aquest com el principal argument –malgrat no li ha servit la passada legislatura-.

Respecte a Ciutadans, considera aquest professor que els d’Albert Rivera “hauran de decidir si volen presentar-se com a complement del PP o com una alternativa real”. Adverteix, però, que si C’s només es presenta com alternativa i no marca distàncies “corre perill de quedar absorbit pel PP” perquè, segons Pallarès, els votants s’inclinaran per l’opció majoritària –el que es coneix com vot útil-.

 

L’esquerra, pendent del sorpasso

A l’esquerra de l’espectre ideològic sembla clar que un possible pacte entre Podemos i IU serà clau per als resultats del 26J. Tant Jordi Matas com Francesc Pallarès consideren que el sistema electoral espanyol convida a buscar l’acord, que podria fer que aquesta nova força superés en escons al PSOE. “Qui quedi primer tindrà preferència per ser president”, remarca Pallarès per posar encara més en valor la coalició entre els d’Iglesias i els d’Alberto Garzón.

No és d’estranyar, doncs, que Jordi Matas asseguri que “les enquestes marcaran el discurs”. A mesura que durant aquestes setmanes es vagin coneixent sondejos, els diferents partits sabran en quina posició es trobaran a l’hora de negociar i la necessitat que tindran d’adoptar una postura més suau.

Des del PSOE, que semblen veure des de la distància i amb escepticisme aquesta possible coalició electoral entre IU i Podemos, s’enfronten a un altre problema: la divisió interna. “El principal problema del PSOE és la divisió interna, reconegut pel propi Pedro Sánchez”, opina Pallarès, que recorda com aquesta divisió ha limitat Sánchez a l’hora de buscar consensos, especialment amb Podemos.

La ciutadania pot preparar-se, en tot cas, per una campanya menys agressiva i en la que els partits tractaran d’obrir-se portes al diàleg i pacte -sense tancar cap-. Si, com asseguren les enquestes, la situació el 26J serà relativament semblant a la que van deixar les eleccions de desembre, els partits hauran de tenir en compte la necessitat de diàleg amb tots els partits i el poc bé que van fer els retrets i acusacions durant la campanya.

 

Compartir
Article anterior(3-2) El Real Madrid allarga el miracle
Article següentEl Madrid prohibeix parlar català a Kiko Casilla
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]