El ‘CoNCA’ va donar ahir a conèixer els seus guardonats ‘Premis Nacionals de Cultura 2016’

Ahir es van donar a conèixer els guardonats dels ‘Premis Nacionals de Cultura 2016’ que dóna el ‘Consell Nacional de la Cultura i de les Arts’ (CoNCA). La cerimònia tindrà lloc el pròxim 8 de juny a Tarragona.

CoNCA | Diari Catala
Foto: Premsa Premis CoNCA

Els premiats són: Enrique Vila-Matas, Antònia Vicens, Josep M. Aragonès i Rosa Fusté (Antavia Films), Lola Badia, la companyia ‘Los Galindos’, Dani Karavan, Clara Segura i Joan J.Guillem, el Quartet Casals i el Centre de Documentació de Patrimoni i Memòria / Carrutxa.

CoNCA | Diari Catala
Foto: Premsa Premis CoNCA – Quartet Casals (Arnau Tomàs)

Els guardons volen reconèixer el talent creatiu o interpretatiu, així com la contribució d’enriquiment de la nostra cultura tant a artistes particulars com a entitats o empreses catalanes del sector.

1932-1982: Naixement i oblit durant la Dictadura

(Text cedit CoNCA)

CoNCA | Diari Catala
Foto: Premsa CoNCA / Josep Maria de Sagarra – Premi Literari Joan Crexells 1932

Els Premis Nacionals de Cultura compten ja amb 83 anys d’existència. El seu precursor va ser el Premi Joan Crexells de novel·la, organitzat per primer cop per l’Ateneu Barcelonès el 1928. Al 1932, finalment, els Premis començaven ja a caminar de la mà de la Generalitat republicana de Francesc Macià, sota el nom de Premis Literaris i Premis Musicals de la Generalitat. Josep Maria de Sagarra va ser reconegut amb el primer Premi Literari de la història i Amadeu Cuscó i Josep Muset Ferrer amb el Musical.

Fins a l’esclat de la Guerra Civil, s’anirien afegint guardons de les diferents categories culturals. Particularitat d’aquesta primera etapa, tots els Premis eren premis ‘amb nom’, en homenatge a autors que, en plena efervescència creativa, havien mort prematurament com va ser el cas de Joan Crexells, Ignasi Iglésias, Anselm Clavé, Enric Granados o Isaac Albèniz, entre d’altres.

Prohibits durant la Guerra Civil i la dictadura que la va seguir, els Premis van ser represos el 1982 per la Generalitat amb l’arribada de la democràcia i l’autogovern.

 

Fotos cedides per premsa de CoNCA