La benzina i els aliments fan que l’Índex de Preus al Consum torni a ser negatiu

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha avançat aquest divendres l’Índex de Preus al Consum (IPC) del mes de febrer. Un indicador que continua en terreny negatiu després de registrar una variació interanual del -0.8%. Una dada que suposa una augment de la taxa negativa de 0.5 punts percentuals ja que el gener es va situar al -0.3%. La xifra s’explica principalment pel descens continuat dels preus dels carburants i també dels aliments. En declaracions a l’agència de noticies EFE, el professor d’Economia de l’escola de negocis d’Esade, Josep Comajuncosa, ha explicat que l’indicador s’ha situat lleugerament per sobre del que es podria preveure donat el descens dels preus del cru i de les matèries primeres.

I doncs, segons Comajuncosa, l’IPC s’està situant “en la línia d’una certa moderació de l’activitat econòmica de tota la zona euro”. Tanmateix, el patró de consum de la població podria estar canviant. És a dir, lluny de mostrar-se pacients a l’espera de que continuïn baixant els preus, els ciutadans arran de la crisi podrien estar canviant els seus hàbits de despesa. Cal recordar que l’índex només va registrar dades positives durant els mesos de juny i juliol de l’any passat. Una xifra emperò tímida que es va situar al 0.1%. Així doncs, de confirmar-se durant la segona quinzena la previsió de lInstitut Nacional d’Estadística l’IPC encadenaria set mesos de registres negatius. Conseqüentment estaríem parlant d’una accentuació de la seva caiguda que no s’assolia des del passat mes de setembre.

Altres països europeus mostren la mateixa tendència

Per altre banda, la variació anual de l’IPC Harmonitzat també ha disminuït en 0.9 punts percentuals respecte el mateix període de l’any passat. Si ens fixem en la seva taxa mensual ens n’adonarem que els descens vers el mes de gener és de 0.4 punts. I quina diferència hi ha entre l’IPC i l’Harmonitzat? Doncs que l’indicador harmonitzat és aquell que mesura l’evolució dels preus amb el mateix mètode en tots els països de l’eurozona. En aquest sentit, hem de destacar que malgrat el conjunt dels països de la zona euro han tancat el mes de gener amb una inflació mitja del 0.3%, alguns d’ells han presentat xifres negatives. És el cas, entre d’altres, de Polònia amb un -1.7%, Romania amb un -1.5% o Xipre amb un -1.1%. Per contra, Bèlgica, Àustria i Suècia han obtingut les taxes positives més altes. Ara caldrà veure si el Banc Central Europeu aplica més mesures per tal de revifar aquestes dades.