Els riscos d’esquivar el pagament de les apps d’iPhone

  0
  Els riscos d'esquivar el pagament de les apps d'iPhone

  Els riscos d'esquivar el pagament de les apps d'iPhone

  Què li fas al teu mòbil amb un jailbreak?

  L’atractiu disseny dels iPhone ha provocat que lideri el mercat de vendes de mòbils, encara amb l’inconvenient d’haver de pagar pràcticament per cadascuna de les app que vulguis instal·lar-te. Saps que hi ha un mètode per no pagar els peatges del App Store, i preses les regnes de decidir què ha de portar instal·lat tu mòbil. Això té els seus riscos.

  Et vols comprar un mòbil i el disseny cool de l’iPhone t’agrada més que cap altre. Com en tot, sempre n’hi ha més atractius que la resta. Lluir de mòbil molón tan sols et dura uns dies i, amb el temps, t’adones que no tens accés a tantes apps i extensions gratuïtes com en el sistema Android. Però el teu benvolgut mòbil està protegit per una bombolla d’acer que només admet la instal·lació d’altres apps previ pagament. Vas pagar el seu elevat preu i damunt ara, et gastes la pasta per descarregar-te qualsevol aplicació o tema que li vulguis instal·lar.

  Hi ha alguna cosa que pots fer: el jailbreak. Sona a cançó de l’estiu, però és una paraula anglosaxona per referir-se al següent. L’usuari d’un iPhone, iPod Touch, iPad o qualsevol altre dispositiu que porti el sistema iOS, no pot tenir un accés interactiu al seu sistema operatiu ni al seu entorn. Només l’ecosistema Apple i els seus apps són les úniques que poden tenir accés. El jailbreaking, una vegada arrenques el teu dispositiu, t’allibera de les imposicions iOS per donar-te accés a tots els recursos del sistema.

  Com funciona el sistema iOS?

  La plataforma iOS té unes característiques de seguretat determinades que ho configuren per rebutjar la instal·lació d’aplicacions de tercers. Una de les més importants és la signatura de codi que evita que apps no autoritzades s’executin en el teu dispositiu iOS. Perquè una app s’executi, ha de ser signada pel que es denomina un “certificat de confiança” signat per Apple. Aquest certificat, tenint en compte el que ens interessa, implica que possibles apps malicioses no s’ofereixin en l’Apple Store. Fins i tot, en el cas que un app se salten els controls i revisions d’Apple, el seu sistema de seguretat està estructurat de tal forma que no podria robar-te els contactes o les fotos tret que li concedeixis al teu mòbil certs permisos.

  Què ocorre en la tenda Apple (Apple Store)?

  Perquè els desenvolupadors de apps puguin vendre/publicar les seves aplicacions, han de tenir un Certificat de Desenvolupador Apple i complir la normativa de App Store, per la qual cosa és gairebé improbable que amb la descarrega/adquisició de les apps, s’instal·lin continguts maliciosos que puguin robar informació del teu dispositiu.

  Perquè les aplicacions de el teu iPhone/iPad/iPod es puguin executar, han de demanar-li permís al seu sistema operatiu, que examina el codi i, si comprova que Apple ha revisat el seu contingut, li dóna els permisos perquè funcioni. El jailbreaking elimina aquesta comprovació alterant el sistema operatiu de tal forma que veu totes les aplicacions com a vàlides i permet que s’executin. D’aquesta forma, et podràs instal·lar aquesta app amb tants tons i fons de pantalla o canviar-li la interfície o format de les aplicacions o extensions sense gastar-te un dur.

  Què li fas al teu mòbil amb un jailbreak?

  Els privilegis d’ús sobre el teu mòbil que et permeti el jailbreak depenen del tipus de modificació que facis. Es tracta bàsicament d’un hacking iOS. En general, aquest procés es realitza a través de l’explotació d’algun tipus de vulnerabilitat fins que Apple la (corregeix) en una actualització; de vegades, i malgrat publicar-se noves actualitzacions, aquesta vulnerabilitat ha romàs.

  Però tot té la seva part fosca, ja ho saps. Que el jailbreaking permeti la instal·lació de programari de tercers, obre la porta a molts riscos potencials, entre ells el malware. Deixar la porta oberta a qualsevol contingut executable en el teu iPhone implica no saber a quines dades del teu mòbil estan accedint.

  Alguns estralls, per exemple, que fa temps van ser causats pel jailbreak, van fer que els iPhones de molts usuaris es convertissin en robots connectats a un servidor Lituà implicat en un phising, que utilitzava la imatge d’un banc holandès i robava els comptes dels usuaris.

  Vols tenir el control del teu mòbil

  Si decideixes fer-li un jailbreak al teu dispositiu iOS, el primer: fes una còpia de seguretat de la informació. S’anuncien moltes webs que t’ofereixen formes manuals de fer-ho. Si no ets un expert informàtic, ni ho intentis. Deixa-ho en mans tècniques.

  El fet d’instal·lar-te apps de codi obert fa que la integritat de la font no pugui ser comprovada, a diferència d’Apple Store. Poder tenir accés a aplicacions de la Xarxa com el ftp o xarxes P2P (intercanvi d’arxius) et dóna molt joc però és usat també pels dolents per introduir arxius maliciosos. Tampoc és que les certificacions siguin infal·libles però, per descomptat, molt millor que les que pugui fer qualsevol usuari no tècnic. Per tant, has de recordar que el jailbreak no és insegur, la qual cosa és insegur és la instal·lació de apps potencialment nocives no certificades