Xavier Domènech - Diari Català
Xavier Domènech

El cap de llista, Xavier Domènech, ha assegurat que és el compromís de Podem amb un referèndum és “claríssim”.

La formació d’esquerres ha tornat a deixar clar que el seu compromís amb una consulta sobre la independència és clar, i que s’aplicaria abans d’una reforma constitucional. A més, Xavier Domènech ha recordat que si Podem convoca el referèndum, seria vinculant. “Si el resultat fora ‘si’ a la independència, qui l’ha convocat té una obligació política que l’obliga”, diu el cap de llista en declaracions a EFE.

La proposta, tant de En Comú Podem com de Podem, que estaran en diferents grups parlamentaris, és aplicar l’article 92 de la Constitució espanyola i la llei orgànica de consultes del 1980. Segons ells, són l’única opció que defén el referèndum pactat i vinculant, ja que els partits independentistes aniran només a negociar la independència.

La precampanya està en marxa i Xavier Domènech va carregar contra la política del president del govern Mariano Rajoy en aquest àmbit, ja que segons el líder de En Comú Podem, amb les eines que tenien fins ara es veu que es podria haver fet alguna cosa, però no hi ha hagut voluntat.

Pel que fa a la reforma de la Constitució espanyola, remarca que una reforma per incloure una figura legal pel referèndum a Catalunya només faria més lent el procés i que l’important “és posar-lo en pràctica ara”, tot i que no ha negat que es puguin fer els dos processos en paral·lel. Xavier Domènech remarca que “una tercera via” no ha de fer que la gent es deixi “d’expressar lliurement” en un referèndum, i ha recordat que per discutir els arguments del sí i el no, s’ha de tenir “el referèndum a la taula”.