Un mínim de 70 ferits a Cisjordània durant les marxes en record del líder palestí Yasser Arafat

Un mínim de setanta persones han resultat ferides a Cisjordània després d’enfrontaments registrats amb les forces de l’ordre israelianes durant les marxes en record de l’expresident palestí Yasser Arafat, quan es compleixen onze anys de la seva mort.

Diverses manifestacions multitudinàries han tingut lloc a Hebron, Ramallah, Betlem i altres ciutats de Cisjordània per commemorar la mort d’Arafat el 2004, amb milers de persones onejant banderes palestines i portant retrats del líder palestí.

L’agència palestina de notícies Maan ha denunciat l’ús de foc real i bales d’acer recobertes de goma per part de les forces israelianes durant els enfrontaments a Al Bireh, ubicada entre Ramallah. Un dels manifestants, amb un tret al pit, es troba en “estat crític”.

Per la seva banda, un soldat israelià ha resultat ferit a la cara pel llançament d’un còctel Molotov i ha hagut de ser traslladat a un hospital pròxim per rebre tractament. Un portaveu de l’Exèrcit israelià citat per l’agència palestina ha denunciat un motí violent dels “centenars de palestins”.

També s’han produït importants disturbis al campament de refugiats de Qalandia, a Ramallah (Cisjordània), que s’han saldat amb tretze palestins ferits. El Ministeri de Salut palestí ha dit que tots ells han estat traslladats al Complex Mèdic Palestina, a Ramallah.

Arafat, que va signar el 1993 els acords de pau d’Oslo amb Israel i que va liderar la revolta que va continuar a la ruptura de les converses el 2000, va morir als 75 anys en un hospital francès el 2004. La causa de la mort va ser un col·lapse massiu, però metges francesos van dir llavors que no podien determinar l’origen de la seva malaltia i no es va portar a terme cap autòpsia.

La seva viuda, Suha Arafat, sosté que el ‘rais’ va morir víctima d’un assassinat polític comès per algú de l’entorn del seu marit. Tot i això, experts forenses francesos van concloure el 2013 que Arafat no va ser enverinat.