Una enquesta de Cadena SER situa a Ciutadans per sobre de Podemos, que cau en benefici d’Izquierda Unida

 

Podemos esta passant per un dels seus pitjors moments des que va obtenir cinc sorprenents eurodiputats a les eleccions europees del 2014. Amb una crisi interna ja pública i oberta –amb tres corrents de pensament i dimissions a diferents cúpules regionals i nacional-, les enquestes castiguen el partit de Pablo Iglesias no només per aquestes discrepàncies, sinó també per la seva actitud durant les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, el líder del PSOE.

Aquestes converses, que van acabar amb un ‘no’ dels d’Iglesias –criticat per la meitat del seu electorat segons altres sondejos-, estan afeblint el partit ‘morat’. Segons una enquesta publicada aquest dijous per la Cadena SER, Podemos deixaria de ser la tercera força al Congrés en benefici de Ciutadans, al que analistes i sondejos premien per la seva actitud oberta a negociar amb tothom.

 

 

En concret, l’enquesta de l’ObSERvatorio atorga la victoria al Partit Popular, que s’imposaria amb el 27% dels vots –més d’un punt percentual per sota del resultat del 20D-. El PSOE es mantindria a la segona posició, només retrocedint quatre dècimes i quedant-se amb el 20,9% dels vots. El gran daltabaix el trobem, però, entre els partits ‘nous’: Ciutadans passaria a Podemos com a tercera força política, obtenint el 18% dels vots, més de quatre punts per sobre del resultat que va obtenir el partit d’Albert Rivera al 20D. Per la seva banda, Podemos es quedaria amb el 15,9%, una xifra molt més baixa que el 20,7% aconseguit a les darreres generals.

 

Izquierda Unida recupera terreny

Des de fa dos mesos les enquestes mostren un increment en intenció de vot per a la històrica Izquierda Unida, que a les passades eleccions només va obtenir un 3,7% dels vots, que es van traduir en dos diputats –IU sempre ha estat el gran perjudicat per la llei electoral a Espanya-. Ara, però, Izquierda Unidad-Unidad Popular –nom que rep la formació al Congrés- veu incrementar la seva expectativa electoral gràcies, en bona part, a la crisi que viu Podemos.

La formació que lidera Alberto Garzón podria obtenir fins el 7,1% dels vots segons aquest sondeig de la Cadena SER. Alguns analistes apunten a que l’actitud partidista d’Iglesias durant les negociacions amb el PSOE ha contrastat amb el fet que Garzón posés per davant inclús del seu partit l’objectiu d’arribar a un govern d’esquerres, sense demanar res a canvi –des del primer moment, Iglesias va demanar fins i tot una vicepresidència-.

 

Pronòstic relatiu

Aquest sondeig de la Cadena SER, com la resta que es van coneixent en les darreres setmanes deixen algunes conclusions que es poden llegir com certes i d’altres que s’han de mirar amb certa relativitat.

Sembla clar que el Partit Popular segueix sent la primera opció política a Espanya, amb un recolzament que balla entre el 28 i el 25 per cent, alterable només potser per la corrupció i la figura de Mariano Rajoy, cada vegada més qüestionada.

D’altra banda, i malgrat les dificultats internes –i la investidura fallida- que ha hagut de superar Pedro Sánchez, el PSOE es manté estable a la segona posició, si bé potser perdent algunes dècimes. Només un canvi brusc en les negociacions –o en la unitat interna respecte Sánchez- podria tombar les expectatives dels socialistes.

El que no es pot afirmar amb tanta rotunditat és la bona i la mala estrugança de Ciutadans i Podemos respectivament. D’una banda, el partit d’Albert Rivera va demostrar el 20D haver estat sobredimensionat per totes les enquestes. Va obtenir un 13,9% dels vots mentre que el sondeig més pessimista –de La Razón– li donava en campanya més d’un 15%. Per tant, caldrà veure, si hi ha noves eleccions, quin és el recolzament real dels de Rivera.

El cas de Podemos sí s’apropa més a la realitat. Amb uns resultats el 20D més pròxims al que les enquestes li atorgaven, ara es troben enmig d’una crisi interna forta, en la qual el número dos del partit, Íñigo Errejón, decideix allunyar-se del líder, Pablo Iglesias. Els votants desencantats amb Podemos troben, a més, un substitut natural per al seu vot: la Izquierda Unida-Unidad Popular d’Alberto Garzón, que pot créixer encara més a mesura que s’apropin uns possibles nous comicis, previstos pel 26 de juny.